ДО ХЕМОТАКСОНОМІЇ ВИДІВ GALIUM L. (СЕКЦІЇPLATYGALIA DC., KOLGYDA DUM., PSEUDOAPARINE LANGE.) - Ільїна, Т. В. (Фармацевтичний часопис, 2014)
Наведено дані результатів критичного аналізу першоджерел та результатів власних досліджень представників секцій Platygalia DC., Kolgyda Dum., Pseudoaparine Lange, родини Rubiaceae. Виявлено, що фенольні комплекси видів секцій представлені фенолкарбоновими кислотами - хлорогеновою, яка є типовою для всіх секцій, Зр- та 5р-кумароїлхінними кислотами, галовою та ваніліновою кислотами, кумаринами - скополетином та умбеліфероном, які зустрічаються у видах двох секцій; флавонолами - кемпферолом і кверцетином та їх глікозидами; антрахінонами - алізарином, рубіадином, луцидином, їх примверозидами та псевдопурпурином. Встановлено типові сполуки та сполуки-маркери для видів досліджуваних секцій.