ФЕЛІЦИТОЛОГІЯ ЯК НОВИЙ ВЕКТОР ГУМАНІЗАЦІЇ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ЕТИКИ - Стечишин, І. П.; Дуб, А. І.; Будняк, Л. І.; Семенчук, Ю. В.; Тюріна, В. Ф. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета роботи - дослідити можливості інтеграції феліцитології у фармацевтичну практику з метою посилення гуманістично орієнтованої моделі професійної етики. Матеріали і методи. Застосовано комплекс якісних і кількісних методів: контент-аналіз етичних кодексів та наукових публікацій у сфері фармацевтичної етики, деперсоналізоване онлайн-опитування фармацевтів (n=166) і відвідувачів аптечних закладів (n=203) із використанням адаптованої моделі PERMA для оцінки психоемоційного добробуту, а також організовано дві фокус-групи (n=12+12) серед науково-педагогічних працівників і здобувачів вищої фармацевтичної освіти для визначення готовності до впровадження феліцитологічних концепцій. Статистичну обробку здійснено методами апріорного ранжування. Результати й обговорення. Контент-аналіз виявив, що національний етичний документ переважно орієнтований на нормативно-деонтологічний підхід, тоді як міжнародні стандарти акцентують увагу на пацієнтоцентричності та якості життя з врахуванням щастя та емоційного добробуту. Опитування фармацевтів продемонструвало, що більшість (73,5%) визнає емоційний добробут відвідувачів аптек частиною професійної відповідальності, 84,3% практикують доброзичливу комунікацію, проте 16,3% не застосовують жодних методів підтримки. Аналіз результатів за шкалою PERMA серед відвідувачів підтвердив важливість позитивних емоцій, стосунків і сенсу у взаємодії з фармацевтом, виявив потенціал для підвищення залученості пацієнтів та вдосконалення комунікативної практики, а саме найвищі оцінки отримали категорії «Стосунки» (4,5) та «Позитивні емоції» (4,3), що засвідчує значущість емпатійної взаємодії. Фокус-групи показали високий рівень усвідомлення значення емоційної компетентності та морального задоволення від професії, що підтверджує актуальність включення феліцитологічних практик у підготовку майбутніх фармацевтів. Висновки. Впровадження феліцитології у фармацевтичну практику є доцільним і сприяє підвищенню якості життя пацієнтів, зміцненню довіри до фармацевта та розширенню його гуманістичної ролі. Інтеграція етико-феліцитологічних орієнтирів у професійні стандарти та освітні програми дозволяє поєднувати турботу про фізичне здоров’я з психоемоційною підтримкою, посилює мотивацію пацієнтів до лікування та підвищує ефективність фармацевтичної допомоги.