ДОСЛІДЖЕННЯ ЩОДО СТВОРЕННЯ ЛІКАРСЬКОГО КОСМЕТИЧНОГО ЗАСОБУ У ФОРМІ ПОМАДИ ДЛЯ ЛІКУВАННЯ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ХЕЙЛІТУ - Хазанович, А. В.; Барна, О. М.; Пласконіс, Ю. Ю.; Козир, Г. Р. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета роботи. Розробити склад та технологію лікарського косметичного засобу у формі помади для лікування та профілактики хейліту, вивчити технологічні та споживні властивості губної помади. Матеріали і методи. Для дослідження були отриманні різні серії косметичних помад, одержано 6 серій губної помади із різним складом допоміжних речовин. До складу помад входили різні воски, тверді та рідкі олії, олійні екстракти та вітаміни. Результати й обговорення. В ході досліджень було обрано склад губних помад опираючись на рекомендації практикуючих лікарів дерматологів. Одержано модельні зразки лікарського косметичного засобу, з різними комбінаціями допоміжних речовин та досліджено за такими показниками: органолептичні властивості, визначення однорідності та дисперсності, термостабільність, намащуваність, температура плавлення, визначення pH. Також було проведено дослідження споживчих характеристик отриманих зразків губних помад. За результатами вище наведених досліджень обрано кращу серію. Висновки. Вивчено вплив різних комбінацій допоміжних речовин на технологічні та споживчі властивості губних помад для лікування та профілактики хейліту. Встановлено, що всі зразки мають задовільні фармакотехнологічні показники, є однорідними із задовільним значенням pH, проте деякі з них мають гіршу намащуваність. Згідно розробленої анкети проведено опитування респондентів щодо споживчих властивостей, а саме; зовнішній вигляд, легкість нанесення, липкість, адгезію плівки, смак і запах, загальне враження, ступінь комфорту. Результати анкетування показали, що лідером даних досліджень були: серії № 3 та серія №6 з різними комбінаціями допоміжних речовин.