ДОСЛІДЖЕННЯ ВІТЧИЗНЯНОГО РИНКУ ГОМЕОПАТИЧНИХ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ, ЩО ДІЮТЬ НА НЕРВОВУ СИСТЕМУ - Козир, Г. Р.; Орищак O. M.; Бердей, І. І.; Олійник, С. В.; Барна, О. М. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета роботи - аналіз вітчизняного ринку гомеопатичних лікарських засобів, що діють на нервову систему та дослідження їх складу. Матеріали та методи. Матеріали: Державний реєстр лікарських засобів України, мінімальні та максимальні роздрібні ціни на гомеопатичні лікарські засоби групи N «Засоби, що діють на нервову систему» в аптеках м. Тернопіль. Методи: інформаційного пошуку, аналізу, маркетингові дослідження, узагальнення. Результати та обговорення. З’ясовано, що станом на 1 березня 2025 року на фармацевтичному ринку України було зареєстровано 28 позицій гомеопатичних лікарських засобів, що діють на нервову систему, з яких 35,7 % виготовлено в Україні. Проведено сегментацію гомеопатичних лікарських засобів досліджуваної групи N «Засоби, що діють на нервову систему» щодо країни та фірм виробників, виду лікарської форми. Досліджено склад гомеопатичних лікарських засобів, що діють на нервову систему, встановлено наявність 60 субстанції. З них активні фармацевтичні інгредієнти рослинного походження становлять 34 субстанції, мінерального походження представлені 16 речовинами. Частка препаратів тваринного походження складає 13,33 % з яких 5 суіс-органних препаратів (8,33 %). Встановлено наявність 4 нозодів (3,28 %). Досліджено гомеопатичні розведення в яких вони зустрічаються та кількість повторень. Вивчено асортимент та глибину товарного запасу досліджуваних гомеопатичних лікарських засобів в аптеках м. Тернополя (Україна). Досліджено цінову кон'юнктуру ринку гомеопатичних лікарських засобів групи N «Засоби, що діють на нервову систему», за допомогою таких показників, як коефіцієнт ліквідності ціни, коефіцієнт адекватності платоспроможності. Висновки. Досліджено асортимент та вивчено склад гомеопатичних лікарських засобів групи N «Засоби, що діють на нервову систему» на фармацевтичному ринку України. Визначено, що у складі гомеопатичних препаратів в досліджуваній групі міститься 60 субстанцій, з них 56,67 % складають рослинного походження, 26,67 % - мінерального походження і 13,33 % - тваринного походження. В результаті вивчення цінової кон'юнктури ринку гомеопатичних лікарських засобів групи N «Засоби, що діють на нервову систему», за такими показниками, як коефіцієнт ліквідності ціни та коефіцієнт адекватності платоспроможності, встановлено, що засоби є доступними на ринку.