ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ ВИПАДКОВОГО БАЛАНСУ ДЛЯ РОЗРОБКИ КІЛЬКІСНОГО СКЛАДУ ТАБЛЕТОК ДАПАГЛІФЛОЗИНУ - Богуславський, Є. П.; Гой, А. М.; Панишева, О. В.; Гуреєва, С. М. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Метою роботи було вивчення впливу кількості допоміжних речовин на показники якості таблетмас та таблеток дапагліфлозину методом випадкового балансу. Матеріали і методи. Для дослідження використовували дапагліфлозину пропандіолу моногідрат, МКЦ 102, лактоза безводна, кросповідон XL-10, кремнію діоксид колоїдний безводний (аеросил 200), магнію стеарат. Рецептури розроблені за методом випадкового балансу. Таблетки дапагліфлозину 5 мг виготовляли методом прямого пресування. Для характеристики якості отриманої лікарської форми їх аналізували відповідно до загальних фармакопейних статей на порошки і таблетки. Дослідження проведено на сучасному обладнанні. Результати і обговорення. Насипна густина і густина після ущільнення таблетмас покращувалися зі збільшенням кількості безводної лактози 22 AN. Значення кута природнього відкосу та розпадання таблеток залежали від кількості кросповідону XL-10. Зменшення кількості аеросилу 200 збільшує насипну густину і густину після ущільнення, покращує сипучість і кут природнього відкосу таблетмас. Вищу стійкість таблеток дапагліфлозину до роздавлювання досягали при застосуванні меншої кількості магнію стеарату. Висновки. За допомогою методу випадкового балансу вивчено кількість 4 допоміжних речовин на 3 рівнях. За результатами дослідження встановлено, що переваги за ознаками якості отримані при використанні 30,365 мг лактози безводної 22 АН, 5 мг кросповідону XL-10, 1,25 мг діоксиду кремнію колоїдного безводного (аеросил 200) та 0,625 мг магнію стеарату в розрахунку на 1 таблетку. В результаті експериментальних досліджень запропоновано оптимальний склад таблеток-ядер дапагліфлозин 5 мг.