ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ОБЛІК ГРОШОВИХ КОШТІВ В АПТЕКАХ: НОРМАТИВНІ ВИМОГИ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ - Феденько, С. М.; Грицик, А. Р. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета роботи. Розглянути ключові аспекти організації та обліку грошових коштів (ГК) в аптеках з урахуванням сучасних нормативних вимог та практичних аспектів, а також розробка концептуальної моделі організації та обліку ГК в аптеках. Матеріали і методи. Матеріалами дослідження були нормативно-правові акти (НПА), які регулюють організацію та облік ГК. Методи дослідження – інформаційний, описовий, аналізу та графічний. Результати й обговорення. У статті проаналізовано НПА, які регулюють організацію та облік ГК, основні з них представлено у таблиці із зазначенням змісту відносин, які вони регулюють. Для посилення касової дисципліни аптекам запропоновано дотримуватися восьми кроків: 1) облаштувати касу; 2) оформити договір повної матеріальної відповідальності з касиром; 3) затвердити порядок оприбуткування готівки в касі; 4) затвердити посадову інструкцію касира; 5) розрахувати та затвердити ліміт готівки в касі; 6) проводити інвентаризацію каси; 7) укласти договір з банком про відкриття рахунку; 8) визначити порядок організації касових операцій у структурних підрозділах (аптечних пунктах). На основі аналізу НПА розроблено концептуальну модель організації та обліку ГК в касі аптеки. Запропонована модель показує взаємозв’язок між основними компонентами організації та обліку ГК в аптеках: здійснення касових операцій, їх документальне оформлення, ведення обліку й звітності про рух коштів, управління залишками ГК і використання технологічних засобів для розрахунків зі споживачами. Висновок. Ефективне функціонування аптечного закладу неможливе без належної організації фінансової діяльності, зокрема, без чіткого обліку та контролю за обігом ГК. Обіг ГК в аптеках є складним процесом, який регулюється значною кількістю НПА. Запропонована концептуальна модель організації та обліку ГК аптеки забезпечить прозорість фінансової діяльності аптеки, дотримання законодавства щодо грошового обігу в Україні та ефективне управління ГК.