ІЗОЛЮВАННЯ ТРАЗОДОНУ З БІОЛОГІЧНИХ РІДИН - Баюрка, С. В.; Карпушина, С. А. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета дослідження: Розробка методу ізолювання тразодону з крові та сечі методом рідинно-рідинної екстракції. Матеріали і методи. Дослідження проводили з модельними пробами біорідин людини, до яких було додано тразодон. Антидепресант виділяли з крові та сечі методом рідинно-рідинної екстракції метиленхлоридом із лужного водного середовища при рН 9 у присутності сульфату амонію як висолювача. Біологічні домішки попередньо видаляли екстракцією діетиловим етером із кислого середовища при рН 1. Еритроцитарну масу крові попередньо осаджували 5% трихлорацетатною кислотою. Отримані екстракти додатково очищували методом ТШХ. Кількісне визначення тразодону в екстрактах проводили за допомогою УФ-спектрофотометрії. Результати й обговорення. Тразодон виявляли в біологічних екстрактах за УФ-спектрами, які співпадали зі стандартним розчином аналіту в метанолі та мали максимум світлопоглинання при довжині хвилі 251±2 нм. Кількісне визначення препарату в екстрактах проводили за допомогою калібрувального графіку, що описувався рівнянням y=(0,0230±1×10-4)×x, який був лінійним в діапазоні концентрацій аналіту 2,5–50,0 мкг/мл. Ступінь ізолювання розроблених методів пробопідготовки визначали в діапазонах концентрацій препарату 10–50 мкг/мл та 4–20 мкг/мл для крові та сечі відповідно. Висновки. Розроблено ефективні методи ізолювання тразодону з крові та сечі за допомогою рідинно-рідинної екстракції у присутності амоній сульфату як висолювача. Встановлено, що рідинно-рідинна екстракція у присутності електролітів забезпечувала більш ефективне виділення тразодону з біологічних рідин, ніж за оптимізованих умов без висолювачів. Ступінь ізолювання оптимізованих методик становив 52±3% для крові та 91±3% для сечі, що забезпечувало достатню кількість антидепресанту для визначення його в межах очікуваних концентрацій у біологічних рідинах при гострих отруєннях. Придатність УФ-спектрофотометрії як аналітичного методу при визначенні тразодону в біологічних рідинах була доведена низкою валідаційних параметрів. Отримані результати можуть бути застосовані для проведення судово-токсикологічних експертиз при гострих та смертельних отруєннях антидепресантами.