ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ ЧИННИКІВ ЗОВНІШНЬОГО І ВНУТРІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА НА ФАРМАЦЕВТИЧНУ БЕЗПЕКУ ДЕРЖАВИ - Панькевич, О. Б.; Громовик, Б. П. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета роботи. З’ясувати рівень впливу чинників зовнішнього і внутрішнього середовища на ФБ України. Матеріали і методи. Матеріалом дослідження були попередньо обрані за допомогою якісного TOWS-аналізу 39 чинників впливу на ФБ. У дослідженні використано методи: спостереження, опитування, поєднаного з експертною оцінкою, кількісний TOWS-аналіз, математичної статистики, порівняння, узагальнення. Результати та обговорення. Встановлено, що для ФБ держави з категорії «Загрози» дуже вагомими були два чинники: Т4. Корумпованість і некомпетентність та неефективність системи державного управління та T1. Повномасштабна російська агресія проти України; з категорії «Можливості» значно перспективними - два чинники: O5. Відновлення територіальної цілісності держави та O6. Сформованість законодавчої бази, яка передбачає механізми управління державою як у звичайних умовах, так і в умовах надзвичайного та воєнного стану; з категорії «Слабкі сторони» наближеним до дуже вагомого недоліку - чинник W7. Знецінення фармацевтичного фаху; з категорії «Сильні сторони» наближеними до значної переваги - три чинники: S4. Реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення, S5. Соціальні програми для підтримки здоров’я населення України та S3. Впровадження нових технологій (соціальні мережі, інтернет-торгівля, цифровізація, роботизація, штучний інтелект, 3D- моделювання) у фармацію. Висновки. За даними експертної оцінки з’ясовано високий рівень оцінювання впливу усіх чинників зовнішнього і внутрішнього середовища на ФБ держави, а саме: 10 чинників з категорії «Загрози» респонденти віднесли до сегмента «істотна загроза – дуже вагома загроза», 7 чинників з категорії «Можливості» - до сегмента «істотна перспектива - значна перспектива»; 14 чинників з категорії «Слабкі сторони» - до сегмента «істотна недолік – дуже вагомий недолік»; 8 чинників з категорії «Сильні сторони» - до сегмента «істотна перевага – значна перевага». На підставі підсумкової оцінки кількісного TOWS-аналізу актуалізовано необхідність розробки стратегії ФБ України як складника національної безпеки з врахуванням вагомості кожного чинника впливу.