ФАРМАЦЕВТИЧНА ОПІКА ПРИ ВИБОРІ ТА ЗАСТОСУВАННІ МУКОЛІТИЧНИХ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ У ДІТЕЙ З КАШЛЕМ - Вєтрова, К. В.; Сахарова, Т. С.; Отрішко, І. А.; Шворак, А. В. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета роботи - дослідити роль фармацевтичної опіки при виборі та застосуванні муколітичних лікарських засобів, а також визначити роль фармацевтів у підвищенні обізнаності відвідувачів аптек (представників дітей) та забезпеченні ефективності лікування дітей з кашлем. Матеріали і методи. Методологічну основу дослідження складають принципи об’єктивності і системності. У роботі використано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів: теоретичний, метод узагальнення, систематизації даних, порівняння, аналізу, анкетування. Проведено анкетне опитування 32 відвідувачів аптеки (представників дітей), які зверталися до аптеки з метою придбання муколітичного лікарського засобу для лікування кашлю у дитини. Результати й обговорення. Результати опитування показали, що більшість представників дітей перед зверненням в аптеку за муколітичним лікарським засобом для лікування кашлю у дитини не звертаються за консультацією до лікаря. Серед них, 64 % купують муколітики за рекомендацією фармацевта. 80 % респондентів зазначили, що завжди отримують професійну консультацію фармацевта щодо правильного застосування муколітиків у дітей. Чверть представників дітей не читають інструкцію до застосування лікарських засобів, зокрема і муколітиків, що може призвести до неправильного його використання, побічних ефектів і, відповідно, зниження ефективності та безпеки лікування. Висновок. При виборі та відпуску муколітичних лікарських засобів у дітей першорядна роль фармацевта полягає у здійсненні фармацевтичної опіки та наданні належного рівня фармацевтичної допомоги, керуючись засадами доказової медицини та фармації, обираючи найбільш прийнятний лікарський засіб і наслідуючи принципи ефективності та безпеки його застосування в педіатричній практиці.