РЕЗУЛЬТАТИ АНОНІМНОГО ОПИТУВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ АПТЕК І ЛІКАРІВ ЩОДО СТАНУ НАДАННЯ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ДОПОМОГИ ПАЦІЄНТАМ ЗІ СТРЕСОМ, ТРИВОГОЮ І ПОСТТРАВМАТИЧНИМ СТРЕСОВИМ РОЗЛАДОМ - Федяк , І. О.; Волошенюк, Т. В. (Фармацевтичний часопис, 2025)
Мета роботи: аналіз стану надання фармацевтичної та медичної (у частині лікування) допомоги пацієнтам зі стресом, тривогою, ПТСР на основі результатів анонімного анкетування фармацевтичних та медичних працівників; а також вивчення питань доступності ліків для лікування стресу, тривоги, ПТСР. Матеріали: 300 анкет працівників аптек і 60 – лікарів; методи: анкетування, порівняльного аналізу. Результати й обговорення. Упродовж 2022-2024 років було проведено анонімне опитування 300 працівників аптек і 60 лікарів щодо вивчення реального стану надання фармацевтичної і медичної (у частині фармакотерапії) допомоги пацієнтам із стресом, тривогою, ПТСР, які виникають під час війни. Більшість фармацевтів обрали відповіді «дуже часто» (56%±2,9) і «часто» (37%±2,8) щодо частоти звернень відвідувачів в аптеки з приводу стресу, тривоги, а лікарі підтвердили, що пацієнти щодня (50%±6,5) чи не менше 1–3 разів на тиждень (42%±6,4) звертаються до них з цього ж приводу. Серед груп ЛЗ, які переважно виписують лікарі / за рецептом відпускають фармацевти для осіб зі стресом, тривогою, ПТСР лідирували антидепресанти (97%±2,2 / 97%±1), транквілізатори (87%±4,3 / 84%±2,1), снодійні та седативні ЛЗ (70%±5,9 / 85%±2). Значне зростання частоти виписування рецептів на антидепресанти з початком повномасштабного вторгнення підтвердили 92%±3,5 лікарів і відпуску за ними цих ЛЗ з аптеки – 77%±2,43 фармацевтів. Аналіз відповідей фармацевтичних працівників виявив, що більшість з них (60%±2,8) вважають, що відвідувачі надають перевагу ЛЗ для лікування стресу, тривожних розладів, ПТСР у ціновому діапазоні 100 – 300 грн. за упаковку. Водночас, антидепресанти із групи N06AB «Селективні інгібітори зворотного захоплення серотоніну», які лідирували у відповідях респондентів-лікарів для фармакотерапії пацієнтів із ПТСР, з вересня 2024 року увійшли у Перелік ЛЗ, які підлягають реімбурсації. Висновки. Результати анкетування підтвердили важливість збереження і удосконалення зв’язку у ланцюгу пацієнт – лікар – фармацевт для надання фармацевтичної допомоги пацієнтам зі стресом, тривогою, ПТСР.