СУЧАСНА МЕТОДОЛОГІЯ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ІНФОРМАТИКИ У ФАРМАЦЕВТИЧНІЙ ДОПОМОЗІ ХВОРИМ НА АРТЕРІАЛЬНУ ГІПЕРТЕНЗІЮ - Huz, V. S.; Lebed, S. O.; Reviatskyi, I. U.; Blavatska, O. B.; Boiko, A. I. (Фармацевтичний часопис, 2024)
Мета роботи - формування елементів інформаційного забезпечення фармацевтичних спеціалістів на основі застосування сучасних методів фармацевтичної інформатики (ФІ) для аналізу ретроспективних облікових даних електронного рецептурного обігу, генерованого соціально-економічною системою реімбурсації лікарських засобів (ЛЗ) для амбулаторних хворих на артеріальну гіпертензію (АГ) в Україні. Матеріали і методи. Застосовуючи частотний, порівняльний, логічний аналізи та статистичний аналіз методом Варда (Ward’s method) (проведений за допомогою програми IBM SPSS Statistics, Version 28) опрацьовано отримані з аналітичних панелей НСЗУ дані обліку релевантної електронної рецептури за 2019 – 2021 рр. та нормативно-правові акти, що регламентують лікарське забезпечення хворих на АГ в Україні. Результати і обговорення. На основі аналітичних методів сформовано сукупність змінних, які характеризують ефективність реалізації програми реімбурсації ЛЗ для лікування амбулаторних хворих на АГ в Україні: показники виписаних та погашених ЕР; показник частки ЕР, за якими відпущені профільні ЛЗ; сумарний показник відпущених ЛЗ для лікування АГ (за визначеними добовими дозами (DDDs)); сумарний фінансовий показник відшкодування вартості ЛЗ. Виконано кластерний аналіз регіональних процесів реалізації програми «Доступні ліки» у період 2019 – 2021 рр. за методом Варда (Ward’s method) на історично сформованій сукупності 25 об’єктів (24 областей та м. Київ). Отримано чотири регіональні кластери, які візуалізовано на дендрограмі. Регіоном, що продемонстрував високий рівень реалізації програми реімбурсації ЛЗ для лікування АГ у період 2019 – 2021 рр., є Дніпропетровська область. Висновки. Реалізовано сучасну методологію ФІ на прикладі аналізу реалізації програми «Доступні ліки» у період 2019 – 2021 рр. Зафіксовано регіональну кореляцію кількості виписаних і відпущених ЕР для лікування АГ та часток погашених ЕР, що доводить високу ступінь інтеграції медичної та фармацевтичної допомоги. Отримано чотири кластери регіонів за показниками виписаних, відпущених ЕР та їх часткою; сумарними показниками відпущених за визначеними добовими дозами (DDDs), відшкодування вартості ЛЗ за ЕР, що важливо для опрацювання та обґрунтування напрямів і шляхів оптимізації фармацевтичної допомоги хворим на АГ.