КЕЙС-ТЕХНОЛОГІЯ ЯК ІННОВАЦІЙНИЙ ПІДХІД У ВИКЛАДАННІ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИХ ДИСЦИПЛІН ДЛЯ ФАХІВЦІВ ФАРМАЦІЇ - Grytsyk, A. R.; Fedenko, S. M. (Фармацевтичний часопис, 2024)
Мета роботи. Вивчити кейс-технологію як інноваційний підхід при викладанні дисциплін організаційно-економічного напрямку (організація та економіка фармації, фармацевтичний менеджмент та маркетинг, фармакоекономіка, соціальна фармація, основи економіки, основи страхової медицини) на кафедрі фармацевтичного управління, технології ліків та фармакогнозії, створення кейсу з дисципліни «Організація та економіка фармації». Матеріали і методи. Матеріалами дослідження були наукові статті, що описують застосування кейс-технологій у закладах вищої освіти. Наукове осмислення використання кейс-технології у викладанні організаційно-економічних дисциплін в ІФНМУ вимагає застосування низки методів наукового дослідження. Описовий метод дає змогу передати специфіку досліджуваного методу навчання. Для узагальнення та осмислення цього досвіду використано загальнонаукові методи – аналіз і синтез. Результати й обговорення. У статті представлено теоретичне обґрунтування використання кейс-технології на практичних заняттях з дисципліни «Організація та економіка фармації» на кафедрі фармацевтичного управління, технології ліків та фармакогнозії ІФНМУ. Визначено сутність кейс-технології, яка полягає у вивченні конкретних випадків (ситуацій, наративів і текстів-кейсів) з життя та професійної діяльності для спільного аналізу, обговорення та прийняття рішень. Проаналізовано переваги використання кейсів на практичних заняттях з дисципліни «Організація та економіка фармації» та розглянуто структурні елементи кейсів. Висвітлено основні етапи впровадження кейс-технології та наведено приклади використання кейс-технології на практичних заняттях. Висновок. Продемонстровано, що за допомогою кейс-технології можна відпрацьовувати практичні навички, вести діалог та дискусію за темою кейсу, а також проблематизувати матеріал для підвищення інтересу до вивчення організаційно-економічних дисципліни, зокрема «Організації та економіки фармації».