СУЧАСНІ ПІДХОДИ АПТЕЧНИХ ЗАКЛАДІВ ДО ПОБУДОВИ ТРИВАЛИХ СТОСУНКІВ ЗІ СПОЖИВАЧАМИ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ ТА ПОКРАЩЕННЯ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ДОПОМОГИ - Tkachenko, N. O.; Zarichna, T. P.; Mahanova, T. V.; Chervonenko, N. M. (Фармацевтичний часопис, 2024)
Мета роботи – аналіз сучасних підходів аптечних мереж до побудови тривалих стосунків зі споживачами фармацевтичної продукції задля визначення можливих шляхів покращення фармацевтичної допомоги у період воєнного стану та післявоєнний період. Матеріали і методи: публікації вітчизняних та закордонних науковців з досліджуваного питання, офіційні web-сторінки найбільших аптечних мереж України та регіонального рівня, результати анкетування відвідувачів аптек. У роботі застосували методи інформаційного пошуку, критичного та порівняльного аналізу, опитування, дедукції та індукції, узагальнення й інтерпретації результатів. Результати й обговорення. Проаналізовано існуючі сучасні програми лояльності (програми турботи) найбільших вітчизняних аптечних мереж, фармацевтичних підприємств-виробників та фармацевтичних підприємств-дистрибуторів. З’ясовано, що усі аналізовані програми є дуже схожими між собою і не впливають на задоволеність споживачів та не допомагають аптечним мережам будувати тривалі стосунки зі споживачами фармацевтичної продукції. Висновки. Проведено бібліографічний аналіз зростання ролі фармацевта у сфері збереження здоров’я населення, що є провідним у формуванні нових бізнес-моделей у роботі зі споживачами фармацевтичної продукції. На підставі опитування відвідувачів аптек м. Жовті Води та м. Запоріжжя визначено, що найбільш значущими факторами задоволеності споживачів під час надання фармацевтичної допомоги в умовах війни є широкий асортимент, прийнятні ціни та високий рівень обслуговування. Серед вагомих факторів впливу на лояльність пацієнтів до персоналу аптек - доброзичливість, професійна грамотність, вміння спілкуватись і розуміти проблему. Проведені дослідження актуалізували необхідність пошуку шляхів розв'язання проблем, які дотичні до бізнес-моделей аптечних мереж з формування лояльності, як то забезпечення мережевих аптек кваліфікованими фармацевтичними фахівцями, високий рівень плинності кадрів в аптечному сегменті фармацевтичного ринку, розробка та впровадження фармацевтичної послуги.