ВПРОВАДЖЕННЯ ЗАКОНУ УКРАЇНИ «ПРО ЛІКАРСЬКІ ЗАСОБИ» ЯК ФАКТОР РОЗВИТКУ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ІНФОРМАТИКИ У НАЦІОНАЛЬНІЙ СИСТЕМІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я: ПОВІДОМЛЕННЯ 2. АНАЛІЗ ФОРМУВАННЯ ТА ДИНАМІКИ РОЗВИТКУ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ «ФАРМАЦЕВТИЧНА ІНФОРМАТИКА» У СИСТЕМІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ - Boiko, A. I. (Фармацевтичний часопис, 2024)
Мета роботи. Системний аналіз інтеграції результатів теоретичних та прикладних досліджень з «Фармацевтичної інформатики» із проблемними питаннями навчальних програм профільної підготовки фармацевтів для реалізації вимог нового Закону України «Про лікарські засоби». Матеріали і методи. Застосовуючи системний підхід, структурно-логічний, структурно-функціональний, контент-аналіз та бібліосемантичний метод, інтегрально опрацьовано: компоненти навчальних програм базової та спеціалізованої підготовки з «Фармацевтичної інформатики»; науково-методичні, навчально-методичні матеріали та опубліковані результати теоретичних і експериментальних досліджень з фармацевтичної інформатики, об’єктивно необхідні для її дидактичного забезпечення. Результати й обговорення. Системно розглянуто тенденції розвитку дидактики «Фармацевтичної інформатики» в Україні за період 1978–2024 рр. На основі детального аналізу відповідних навчальних програм, науково-методичного та навчально-методичного забезпечення з акцентуванням уваги до післядипломного етапу підготовки (інтернатури; періодичного планового підвищення кваліфікації; спеціалізації для набуття додаткових поглиблених профільних знань та навичок із фармацевтичної інформатики фахівцями, які мають досвід у системі лікарського забезпечення населення) функціонально доведено, що розвиток дидактики кожного періоду підготовки спеціалістів пов’язаний з прогресом методології фармацевтичної інформатики та вдосконаленням комп’ютерних технологій. Докладно представлено опрацьовану автором інтегративну систему базової теоретико-практичної підготовки фахівців з фармацевтичної інформатики та наступної їх спеціалізації, орієнтованої на фармацевтичну допомогу в практиці охорони здоров’я. Висновки. Наукова дисципліна «Фармацевтична інформатика» орієнтується на вирішення проблемних питань, пов’язаних з еволюцією цифрової охорони здоров’я. Авторська ідеологія поняття «наукова школа з фармацевтичної інформатики» інтегрально включає концепцію опрацювання методології фармацевтичної інформатики як наукової дисципліни та диференційованої системи структурної тематичної підготовки на до- та післядипломному етапі навчання у вищій фармацевтичній школі для виконання відповідних професійних завдань у конкретних галузях охорони здоров’я. На основі «Фармацевтичної інформатики» опрацьовано оптимальну методологію фармацевтичної дидактики, яка відповідає сучасній теорії дисципліни та практиці охорони здоров’я, при цьому базуючись на застосуванні комп’ютерних технологій для оперативного отримання актуальних наукових знань, що необхідно для ефективної реалізації Закону України «Про лікарські засоби».