АНАЛІЗ ФІЗИЧНОЇ ДОСТУПНОСТІ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ДОПОМОГИ У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ - Koval, V. M.; Kryvoviaz, O. V.; Hutsol, V. V.; Toziuk, O. Yu. (Фармацевтичний часопис, 2023)
Мета роботи. Аналіз фізичної доступності населення Вінницької області до фармацевтичної допомоги за рівнем концентрації суб’єктів господарювання, що мають ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими засобами та виробами медичного призначення і здійснюють свою роботу у безперебійному режимі. Матеріали та методи. Для аналізу доступності населення до фармацевтичної допомоги використовували методи наукового узагальнення, статистичного, ректроспективного аналізу та групування аптечних закладів з огляду на їх фізичне розташування у Вінницькій області на основі опрацювання даних звітів про підсумки діяльності Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками у 2017-2022 роках, даних Ліцензійного реєстру з виробництва лікарських засобів (в умовах аптеки), оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами станом на 1 травня 2023 року, статистичні дані про чисельність населення Вінницької області. Результати й обговорення. Встановлено, що на території Вінницької області станом на травень 2023 року зареєстровано 312 суб’єктів господарювання, що мають ліцензію на роздрібну торгівлю лікарськими засобами та виробами медичного призначення у 878 місцях провадження діяльності. Постійно працюючими є 685 аптечних закладів. В містах зосереджено 66 % аптечних закладів, в селищах міського типу та селах 19 % та 15 % відповідно. Лише 3 аптечних заклади в області мають ліцензію, що дозволяє здійснювати виробництво лікарських засобів в умовах аптеки. Висновки. Абсолютна більшість аптечних закладів Вінницької області розташована у містах; у обласному центрі сконцентровано майже 30 % від всієї кількості постійно функціонуючих аптечних закладів, розташованих у області, та спостерігається суттєва диференціація між адміністративно-територіальними одиницями за забезпеченістю аптечними закладами; мешканці лише 5% сіл мають фізичну доступність до фармацевтичної допомоги у своїх населених пунктах; серед організаційно-правових форм господарювання, що здійснюють роздрібну реалізацію лікарських засобів у Вінницькій області, переважну частину становлять товариства з обмеженою відповідальністю та фізичні особи-підприємці, максимальна кількість місць провадження діяльності для яких становила 6 та 70 відповідно.