ОЦІНКА ВПЛИВУ ГУСТОГО ЕКСТРАКТУ З ГРИБІВ ШИЇТАКЕ НА РОЗВИТОК ЗАПАЛЬНИХ ПРОЦЕСІВ ЗА УМОВ ТЕСТОСТЕРОН-ІНДУКОВАНОЇ ГІПЕРПЛАЗІЇ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ В ЩУРІВ - Herasymets, I. I.; Fira, L. S.; Medvid, I. I. (Фармацевтичний часопис, 2023)
Мета роботи. Оцінити вплив густого екстракту з грибів шиїтаке на розвиток запальних процесів у щурів із тестостерон-індукованою гіперплазією передміхурової залози. Матеріали і методи. Експериментальну роботу виконано на 56 білих щурах-самцях, розподілених на сім груп. Модель тестостерон-індукованої гіперплазії передміхурової залози відтворювали підшкірним введенням тваринам тестостерону пропіонату впродовж 21 доби у фіксованій дозі. Густий екстракт із грибів шиїтаке вводили інтрагастрально щоденно паралельно з розчином тестостерону 21 добу в дозі 150 мг на кілограм маси тіла щура. Референс-препарат «Простатофіт» вводили інтрагастрально, розведений у співвідношенні 1:10, в дозі 1 мл на 100 г маси тіла тварини. Ефективність густого екстракту з грибів шиїтаке в огляді протизапальної дії вивчали за такими біохімічними показниками: кількість лейкоцитів, швидкість осідання еритроцитів, вміст С-реактивного протеїну, інтерлейкіну-6, фактора некрозу пухлин-α, рівнів тестостерону та дигідротестостерону в сироватці крові білих щурів. Результати й обговорення. Введення тестостерону пропіонату підшкірно впродовж 21 доби спричинює виникнення запальних процесів в організмі тварин, що підтверджується значним зростанням кількості лейкоцитів, швидкості осідання еритроцитів, рівня С-реактивного протеїну, інтерлейкіну-6, фактора некрозу пухлин-α, а також концентрації тестостерону та дигідротестостерону в сироватці крові уражених щурів. Експериментально доведено, що густий екстракт із грибів шиїтаке у дозі 150 мг/кг маси тіла тварини достовірно зменшував швидкість осідання еритроцитів, кількість лейкоцитів, рівень С-реактивного протеїну, інтерлейкіну-6, фактора некрозу пухлин-α, тестостерону та дигідротестостерону. Висновок. Екстракт шиїтаке проявив простатопротекторний ефект, зменшуючи рівень маркерів запалення в умовах доброякісної гіперплазії передміхурової залози щурів, індукованої введенням тестотерону пропіонату.