ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЕКСТРАКТУ З «ВОЛОХАТИХ» КОРЕНІВ ARTEMISIA TILESII НА ПРОЦЕС УТВОРЕННЯ СУПЕРОКСИДНИХ РАДИКАЛІВ У СИСТЕМІ АВТООКИСНЕННЯ АДРЕНАЛІНУ - Lyzhniuk, V. V.; Pashchenko, I. O.; Strashnyi, V. V.; Bessarabov, V. I.; Goy, A. M.; Kuzmina, G. I.; Lisovyi, V. M.; Matvieieva, N. A. (Фармацевтичний часопис, 2023)
Мета роботи. Дослідження впливу водно-етанольного (30:70) екстракту з «волохатих» коренів Artemisia tilesii на процес утворення супероксидних радикалів у redоx системі автоокиснення адреналіну. Матеріали і методи. Водно-етанольний (30:70) екстракт з «волохатих» коренів Artemisia tilesii був отриманий у лабораторії адаптаційної біотехнології Інституту клітинної біології та генетичної інженерії НАН України. Загальний вміст флавоноїдів у екстракті з «волохатих» коренів Artemisia tilesii визначали спектрофотометричним методом та виражали у рутиновому еквіваленті. Дослідження впливу екстракту з «волохатих» коренів Artemisia tilesii на супероксидні радикали, які генеруються при автоокисненні адреналіну, проводили in vitro спектрофотометрично. Кількісну оцінку процесу здійснювали через розрахунок констант швидкості першого порядку. Результати й обговорення. Встановлено, що водно-етанольний (30:70) екстракт з «волохатих» коренів Artemisia tilesii, багатий на сполуки флавоноїдної природи, в хімічній системі автоокиснення адреналіну достовірно виявляє прооксидантні властивості, які залежать від його концентрації в системі. Вже при концентрації екстракту в системі 50 мкМ (за рутином) константа швидкості хімічної реакції утворення супероксидних радикалів збільшується в 2,3 раза. Висновки. Результати підтверджують, що екстракт з «волохатих» коренів Artemisia tilesii у хімічній системі автоокиснення адреналіну виявляє прооксидантний ефект, стимулюючи утворення супероксидних радикалів. Зважаючи на дані досліджень, які вказують на те, що генерація активних форм кисню та їхній підвищений рівень безпосередньо пов’язані з антибактеріальною активністю, можна зробити припущення, що потенційно даний екстракт за рахунок прооксидантних властивостей може виявляти протимікробний ефект та використовуватися як активний фармацевтичний інгредієнт лікарських засобів з антибактеріальною дією.