МЕХАНІЗМ ІНГІБУВАННЯ 15-ЛІПОКСИГЕНАЗИ ДІОСМІНОМ - Bessarabov, V. I.; Zderko, N. P. (Фармацевтичний часопис, 2023)
Мета роботи. Дослідження протизапальних властивостей діосміну з використанням методу оцінки механізму інгібування 15-ліпоксигенази з сої (15-sLOX). Матеріали і методи. Дослідження інгібування 15-sLOX діосміном проводили шляхом реєстрації утворення конʼюгату при 234 нм sз використанням спектрофотометричного методу. Як субстрат використовували лінолеву кислоту. Обробка експериментальних даних включала розрахунок стаціонарних швидкостей та кінетичних параметрів інгібування та проводилася згідно зі стандартними методиками, оцінку кінетики досліджуваного процесу проводили в програмі для аналізу та візуалізації даних SigmaPlоt 14.0. Результати й обговорення. Встановлено, що діосмін інгібує 15-ліпоксигеназу з IС50=244,75±19,91 мкМ. При дослідженні механізму інгібування діосміном 15-sLOX встановлено, що найпридатнішою за критерієм значення коефіцієнту кореляції (R2=0,97106) є модель Mixed (Partial), тобто змішаного (часткового) типу інгібування. Обраховані за обраною моделлю кінетичні константи для діосміну мають такі значення: Кі=66,14±18,34 мкМ; Кm=55,54±5,86 мкМ; Vmax=0,98±0,04 мкМ/с. Висновки. Встановлено, що діосмін є дозозалежним інгібітором 15-ліпоксигенази. Результати дають можливість розглядати вивчення in vitro інгібування 15-sLOX діосміном та речовинами подібної хімічної структури як ефективний спосіб досліджень протизапальних властивостей речовин на етапі доклінічних досліджень. Дані щодо механізму інгібування можуть бути використані при плануванні фармакологічних досліджень флавоноїдів та на первинних етапах фармацевтичної розробки нових лікарських засобів протизапальної дії.