IN SILICO ДОСЛІДЖЕННЯ ЛІКОПОДІБНОСТІ, ПАРАМЕТРІВ ТОКСИЧНОСТІ ТА МЕХАНІЗМУ ПРОТИПУХЛИННОЇ АКТИВНОСТІ 11-(ФУРАН-2-ІЛ)-9-ГІДРОКСИ-3,11-ДИГІДРО-2H-БЕНЗО[6,7]ТІОХРОМЕНО[2,3-D]ТІАЗОЛ-2,5,10-ТРІОНУ (LES-6400) - Lozynskyi, A. V. (Фармацевтичний часопис, 2023)
Мета. Здійснити прогнозування лікоподібності та токсичності з використанням сучасних веб-інструментів сполуки Les-6400, а також віртуально спрогнозувати можливий механізм реалізації протипухлинної активності. Матеріали і методи. Для сполуки Les-6400 проведений in silico скринінг лікоподібності та токсичності з використанням онлайн-сервісів SwissADME та ProTox II. Прогнозування механізму реалізації протипухлинної активності було проведено аналіз за допомогою сервісу PRISM Національного інституту раку США (NCI). Результати й обговорення. Досліджувана сполука Les-6400 в результаті проведених in silico досліджень проявила задовільні лікоподібні характеристики та низький профіль токсичності. При використані сервісу PRISM було спрогнозовано, що механізм протипухлинної активності сполуки Les-6400 реалізується шляхом інгібування трансформуючого фактору росту бета (TGFβ). Висновки. Отримані в процесі досліджень результати можуть стати платформою для подальшої структурної оптимізації ідентифікованої сполуки на основі тіопірано[2,3-d]тіазолу з фрагментом юглону у розробці сучасних протипухлинних лікарських засобів.