ВИВЧЕННЯ ДОЦІЛЬНОСТІ РОЗШИРЕННЯ АСОРТИМЕНТУ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ НА ОСНОВІ ПАРАЦЕТАМОЛУ - Trutaev, S. I.; Saiko, I. V.; Sichkar, A. A.; Lakrami, A. (Фармацевтичний часопис, 2023)
Мета роботи. Провести аналіз зареєстрованих на фармацевтичному ринку України лікарських засобів, які містять у своєму складі парацетамол. Матеріали і методи. Робота базується на інформації отриманої з інтернет-сайту «Державний реєстр лікарських засобів України». Отримані дані були опрацьовані та систематизовані за допомогою статистичного, логічного та графічного методів. Результати й обговорення. Фармацевтичний ринок України містить значну кількість лікарських засобів із парацетамолом і вітчизняні виробники представляють близько 1/3 його асортименту, водночас, своє виробництво субстанції відсутнє. Парацетамол відомий у всьому світі та має значну кількість лікарських форм для охоплення найбільших можливостей застосування у моно або комбінованому складі. Так, наприклад, сьогодні популярні комбіновані склади «ліки від застуди». Однак присутні лікарські форми, які виготовляються лише у моновиконанні, до них належить: розчин для інʼєкцій, оральний розчин, супозиторії, практично всі суспензії. Висновки. На основі проведеного огляду літературних джерел та аналізу фармацевтичного ринку зроблено висновок про актуальність розробки пролонгованої форми парацетамолу за рахунок утворення матриці, що стало підґрунтям для подальших фармако-технологічних досліджень з пошуку оптимального складу таблеток.