АНАЛІЗ ФАРМАКОТЕРАПІЇ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ НА СТАЦІОНАРНОМУ ЕТАПІ - Samohalska, O. Ye.; Shmanko, O. V.; Mandziy, Z. P.; Markiv, I. M.; Tiurina, V. F.; Meretska, I. V.; Lobanets, N. V.; Halinchynska, Ye. O. (Фармацевтичний часопис, 2023)
Мета роботи. Проаналізувати призначення антигіпертензивних препаратів різних груп в умовах стаціонару, прихильність хворих до лікування, визначити роль фармацевта у підвищенні ефективності лікування осіб з артеріальною гіпертензією. Матеріали і методи. Проведено ретроспективний аналіз 34 карт стаціонарних хворих, які перебували на лікуванні в Тернопільській міській комунальній лікарні № 3 впродовж 2022 р. з діагнозом артеріальної гіпертензії, ІІ ст. та аналіз анкет (доповнений опитувальник Моріски-Грін (MMAS-8). Результати й обговорення. Аналіз фармакотерапії продемонстрував, що хворі переважно отримували комбіновану антигіпертензивну терапію (79,4 %), частка хворих, які отримували інгібітори АПФ, становила 61,8 %, діуретики – 53,0 %, антагоністи іонів кальцію і бета-адреноблокатори по 20,6 %. В результаті аналізу анкет виявлено, що високий рівень комплаєнтності був у 17,6 %, середній – у 14,7% хворих, переважав низький (67,6 %), особливо в старшій віковій групі. Висновки. У більшості хворих реєстрували низький рівень прихильності до лікування. Фармацевтам в рамках діючого протоколу необхідно проводити роботу з хворими на артеріальну гіпертензію з підвищення прихильності до лікування.