ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ ДОПОМІЖНИХ РЕЧОВИН НА ФАРМАКО-ТЕХНОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ МАСИ ДЛЯ ТАБЛЕТУВАННЯ І ДЕЯКІ ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ ТАБЛЕТОК НА ОСНОВІ ЕКСТРАКТУ МАЛЬВИ ЛІСОВОЇ MALVA SYLVESTRIS L. - Beley, N. M.; Melnichuk, Yu. S.; Beley, S. Ya. (Фармацевтичний часопис, 2023)
Мета роботи. Вивчити вплив допоміжних речовин на фармако-технологічні властивості маси для таблетування і деякі показники якості таблеток на основі екстракту мальви лісової. Матеріали і методи. Основною діючою речовиною є густий екстракт квіток мальви лісової; 15 допоміжних речовин, об’єднаних в 4 групи фармацевтичних факторів, які було використано в дослідженні. Допоміжні речовини було надано компанією Witec Industrial. Для вивчення впливу допоміжних речовин на фармако-технологічні властивості маси для таблетування і деякі показники якості таблеток на основі екстракту мальви лісової використовували метод математичного планування експерименту. Таблетки отримували методом прямого пресування. Дослідження властивостей маси для таблетування і показників якості таблеток проводили згідно з вимогами Державної фармакопеї України. Також досліджували зовнішній вигляд таблеток та їх стійкість до дії вологи. Результати й обговорення. Вивчали вплив допоміжних речовин на фармако-технологічні властивості маси для таблетування і деякі показники якості таблеток на основі екстракту мальви лісової. Досліджено вплив 16 допоміжних речовин на насипний об’єм до і після усадки, здатність до усадки, текучість, коефіцієнт Гауснера і фракційний склад маси для таблетування, а також на стираність таблеток, їх стійкість до роздавлювання, розпадання, зовнішній вигляд і стійкість таблеток до дії вологи. Висновки. Вивчено вплив допоміжних речовин на фармако-технологічні властивості маси для таблетування і деякі показники якості таблеток на основі екстракту мальви лісової. Було побудовано ранжовані ряди переваг щодо позитивного впливу допоміжних речовин на 10 показників сумарно. На основі отриманих результатів було зроблено висновок, що такий склад допоміжних речовин як: ГаленікТМ 810, суміш Еф-мелт® C і лактози, МКЦ 200 і Неуселін UFL-2 найбільш позитивно впливав на фармако-технологічні властивості маси для таблетування і деякі показники якості таблеток на основі екстракту мальви лісової.