ВИВЧЕННЯ ФАРМАЦЕВТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТЕРАПІЇ ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ 2 ТИПУ В УКРАЇНІ - Vlasenko, I. O.; Davtian, L. L.; Zaliska, O. M. (Фармацевтичний часопис, 2022)
Мета роботи. Аналіз законодавства та рекомендацій щодо фармацевтичного забезпечення хворих на цукровий діабет 2 типу в Україні та вивчення доступності (наявності) цукрознижувальних препаратів для лікування цього захворювання згідно з рекомендаціями. Матеріали і методи. Об’єкти дослідження: рекомендації та нормативні документи щодо терапії цукрового діабету 2 типу, Державний реєстр лікарських засобів. Застосовували бібліосемантичний, маркетинговий, аналітичний, графічний, узагальнювальний аналізи. Результати й обговорення. Чинне законодавство України дає змогу використовувати лікарям сучасні міжнародні клінічні настанови для лікування ЦД, одночасно продовжує діяти Уніфікований клінічний протокол лікування цукрового діабету 2 типу (2012 р.). На фармацевтичному ринку України зареєстровано 161 цукрознижувальних препарат, які містять 16 міжнародних непатентованих найменувань, що складає 29,6 % від існуючого асортименту міжнародного ринку моно-цукрознижувальних препаратів. Із 27 існуючих комбінацій міжнародних непатентованих найменувань на світовому ринку в Україні зареєстровано 8 їх комбінацій. Більшу частину (64,0 %) асортименту зареєстрованих в Україні цукрознижувальних препаратів постачають іноземні виробники. Частина зареєстрованого асортименту цукрознижувальних препаратів в аптеках відсутня. Висновок. Порівняльний аналіз настанов показав, що український Уніфікований клінічний протокол потребує оновлення. Дослідження показало, що в Україні зареєстровано достатньо цукрознижувальних препаратів, що дає змогу використовувати сучасні схеми лікування цукрового діабету згідно з міжнародними рекомендаціями.