МОРФОЛОГО-АНАТОМІЧНІ ОЗНАКИ ТРАВИ ПОРТУЛАКУ ВЕЛИКОКВІТКОВОГО (PORTULACA GRANDIFLORA HOOK.) - Kinichenko А. O.; Trzhetsynskyi, S. D. (Фармацевтичний часопис, 2022)
Мета роботи. Дослідження морфолого-анатомічної будови надземної частини портулаку великоквіткового (Portulaca grandiflora Hook.). Матеріали і методи. Об’єкт дослідження – трава портулаку великоквіткового. Для мікроскопічного аналізу використали поперечні зрізи стебла та листкової пластинки, нижню і верхню епідерму листкової пластинки, фрагменти квітки та насіння. Для проведення мікроаналізу використали мікроскоп Granum N-180 M (окуляр EW10X/20, об’єктиви ×10/0.25, ×40/0.65, ×100/1.25) з фотонасадкою DC 1300. Результати й обговорення. Визначено макроскопічні ознаки трави портулаку великоквіткового: довжина, форма листкової пластинки, наявність черешка, особливості будови листкової пластинки (верхівка, основа, край, форма), тип і будова квіток, характеристики стебла (довжина, форма, поверхня, розгалуження) та насіння (форма, розмір, поверхня). За результатами мікроскопічного аналізу встановлено: базисні епідермальні клітини листкової пластинки з глибоковиїмчастими стінками, продихи парацитного типу, які більшою мірою представлені у верхній епідермі; клітини епідерми стебла прямокутної форми, з виразною кутикулою; клітини серцевини паренхімні, тонкостінні, щільні, з друзами оксалату кальцію та слизом; провідні пучки закриті колатеральні; клітини поверхні насіння ізодіаметричні з випуклим сосочкоподібним тілом та короткими заокругленими виростами; клітини епідерми пелюстки видовжені, прямостінні і тонкостінні; елементи маточки вкриті простими волосками. Висновки. Отримані дані будуть використані для розробки вітчизняної нормативної документації на сировину – траву портулаку великоквіткового.