ДОСЛІДЖЕННЯ ЖИРНИХ КИСЛОТ CAMELINA SATIVA (L.) CRANTZ - Lisova, T. O.; Trzhetsynskyi, S. D. (Фармацевтичний часопис, 2022)
Мета роботи – встановлення якісного складу та визначення кількісного вмісту жирних кислот рижію посівного сорту «Славутич». Матеріали та методи. Об’єкт дослідження – рижію посівного трава та насіння. Сировина вирощена та заготовлена ​​на території Запорізької області влітку 2018 р. Дослідження хімічного складу рижію посівного проводили методом ГХ-МС за допомогою газового хроматографа Agilent 7890B GC System з мас-спектрометричним детектором Agilent 5977 BGC/MSD та хроматографічною колонкою DB-5ms. Результати й обговорення. Методом ГХ-МС виявлено 11 жирних кислот в сировині рижію посівного, а саме у траві – 5, у насінні – 11. Загальна кількість жирних кислот у траві Camelina sativa (L.) Crantz становить 2,04%, а в насінні – 40,32%. Кількість ненасичених жирних кислот (35,20%) у траві становить майже третину від загального вмісту, де переважає α-ліноленова кислота (24,86%). При цьому кількість ненасичених жирних кислот насіння (86,94%) значно перевищує кількість насичених кислот з домінуванням α-ліноленової (161,03 мг/г, 39,95% від загального вмісту ідентифікованих жирних кислот), паулінової (81,20 мг/г, 20,15%) та лінолевої кислот (73,30 мг/г, 18,19%). Висновки. На основі проведеного фітохімічного дослідження ідентифіковано та встановлено кількісний вміст жирних кислот трави та насіння рижію посівного сорту Славутич. Отримані результати дозволяють рекомендувати насіння рижію посівного як рослинне джерело поліненасичених жирних кислот з метою створення на його основі ефективних вітчизняних препаратів.