ДОСЛІДЖЕННЯ ЖИРНОКИСЛОТНОГО СКЛАДУ ТРАВИ МИКОЛАЙЧИКІВ ПЛОСКИХ - Gnatoyko, K. V.; Grytsyk, A. R. (Фармацевтичний часопис, 2022)
Мета роботи. Вивчити якісний і кількісний вміст жирних кислот у траві миколайчиків плоских (Eryngium planum L.). Матеріали і методи. Об’єкт дослідження – трава миколайчиків плоских, заготовлена в с. Підлужжя Тисменицького району Івано-Франківської області в 2021 р. Якісний і кількісний вміст жирних кислот визначали методом газової хромато-мас-спектрометрії на приладі Agilent 6890N/5973inert (Agilent technologies, USA). Результати й обговорення. У траві миколайчиків плоских виявили та ідентифікувати 7 жирних кислот (2 ненасичені та 5 насичених). Кількісно переважають α-ліноленова, олеїнова та пентадеканова кислоти (37,6 %, 29,5 % та 22,1 % відповідно). Також було виявлено стеаринову, бегенову, трикозанову, лігноцеринову кислоти, загальна сума яких складає 10,8 %. Висновки. В ході дослідження було встановлено якісний склад та кількісний вміст жирних кислот в траві миколайчиків плоских. Загалом ідентифіковано 7 жирних кислот, серед яких значно переважають α-ліноленова, олеїнова та пентадеканова кислоти.