АНТИМІКРОБНА АКТИВНІСТЬ НАСТОЙОК ТА РІДКИХ ЕКСТРАКТІВ З КОРЕНІВ ЛОПУХА ВЕЛИКОГО, ЛОПУХА МАЛОГО ТА ЛОПУХА ПАВУТИНИСТОГО - Oproshanska, T. V.; Osolodchenko, T. P.; Khvorost, O. P. (Фармацевтичний часопис, 2022)
Мета роботи – дослідити антимікробну активність настойок та рідких екстрактів з коренів лопуха великого, лопуха малого та лопуха павутинистого. Матеріали і методи. Настойки та рідкі екстракти з сировини готували класичним методом мацерації при кімнатній температурі, екстрагент 50 % спирт етиловий. Вивчення антимікробної активності настойок та рідких екстрактів проводили методом дифузії в агар та методом серійних розведень. Для оцінки активності препаратів використовували референс-штами Staphylococcus aureus ATCC 25923, Esсherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Bacillus subtilis ATCC6633,Proteus vulgaris ATCC 4636 та Candida albicans ATCC 885-653. Були визначені мінімальна інгібуюча (МІК) та мінімальна бактерицидна концентрація (МБцК) рідких екстрактів. Результати й обговорення. Рідкі екстракти з коренів лопуха великого, лопуха малого, лопуха павутинистого проявили значнішу антимікробну активність, ніж настойки, по відношенню до усіх штамів, що застосували у дослідженнях. Найбільш чутливими всі штами мікроорганізмів були по відношенню до рідкого екстракту з кореня лопуха малого. Настойки та рідкі екстракти проявили досить високу активність по відношенню до мікроорганізмів Basillus subtilis АТСС 6633 і Staphylococcus aureus АТСС 25923. Вивчено МІК та МБцК рідких екстрактів з коренів лопуха великого, лопуха малого, лопуха павутинистого значення яких у рідких екстрактів з коренів лопуха великого та лопуха малого по відношенню до Escherichia coli АТСС 25922 (по 125 мг/мл і 250 мг/мл відповідно), рідкого екстракту з кореня лопуха малого по відношенню до Proteus vulgaris ATCC 4636 (250 мг/мл і 500 мг/мл відповідно) і рідкого екстракту з коренів лопуха великого по відношенню до Basillus subtilis АТСС 6633 (125 мг/мл і 250 мг/мл відповідно) були на рівні МІК і МБцК хлорофіліпту по відношенню до цих штамів мікроорганізмів. Висновки. Одержані результати визначення спектру антимікробної активності настойок та рідких екстрактів з коренів лопуха великого, лопуха малого, лопуха павутинистого по відношенню до 6 музейних штамів мікроорганізмів та визначено МІК і МБцК рідких екстрактів. Рідкі екстракти проявили вищу антимікробну активність, ніж настойки. Отримані дані будуть використанні у подальших дослідження настойок та рідких екстрактів.