PELARGONIUM SIDOIDES, HEDERA HIBERNICA ТА ORIGANUM VULGARE В СКЛАДІ ФАРМАЦЕВТИЧНИХ ПРЕПАРАТІВ ПРЕДСТАВЛЕНИХ НА РИНКАХ УКРАЇНИ ТА ПОЛЬЩІ - Bryda , O. R.; Stadnytska, N. Ye. (Фармацевтичний часопис, 2021)
Мета роботи. Провести аналіз асортименту лікарських препаратів фармацевтичних ринків України та Польщі, які містять в своєму складі субстанції коренів пеларгонії очиткової (Pelargonium Sidoides), трави материнки звичайної (Origanum vulgare) та листя плюща звичайного (Hedera Hibernica). На підставі одержаних результатів визначити доцільність розробки нового багатокомпонентного препарату з їхнім вмістом. Матеріали і методи. Аналіз фармацевтичних ринків проводили згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України та Польщі (станом на липень 2021 року). Робота виконана з використанням логічного, статистичного та графічного методів. Результати й обговорення. Більшість проаналізованих засобів фармацевтичних ринків України та Польщі із вмістом пеларгонії очиткової, материнки звичайної, плюща звичайного представлені у формі сиропів. В основному, це однокомпонентні лікарські засоби (73,33 % в Україні та 91,7 % в Польщі). В обох країнах найбільший відсоток досліджуваних препаратів вироблені на вітчизняних фармацевтичних підприємствах, на другому місці препарати імпортовані з Німеччини. Найчастіше лікарські препарати із вмістом Origanum vulgare, Hedera Hibernica, Pelargonium Sidoides – це засоби, що застосовуються у разі кашлю та застудних захворювань (78,21 %). Висновки. Розробка нового багатокомпонентного лікарського засобу із вмістом трави материнки, листя плюща і пеларгонії є перспективною оскільки аналогів такого препарату на проаналізованих фармацевтичних ринках немає.