ФАРМАЦЕВТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРЕПАРАТАМИ ІНСУЛІНУ В УКРАЇНІ ЗА 2016–2021 РР. - Vlasenko, I. O.; Davtian, L. L. (Фармацевтичний часопис, 2021)
Мета: аналіз динаміки асортименту препаратів інсуліну (ПІ) в Україні, які підлягають відшкодуванню за системою реімбурсації (2016 - 2021 рр.) Розробити рекомендації провізорам для надання консультації пацієнтам при відпуску ПІ. Матеріали і методи дослідження. Наукові та офіційні джерела інформації щодо інсулінів. Застосовано бібліосемантичний, маркетинговий, аналітичний, графічний, узагальнюючий аналізи. Результати дослідження й обговорення. Маркетингове дослідження продемонстровало стабільний асортимент ПІ, які входять до програми реімбурсації в Україні. Порівняльний аналіз за період 2016 - 2021 рр. показав позитивну динаміку (підвищення на 9,2 %) найменувань ПІ за рахунок збільшення іноземних пропозицій. Сьогодні асортимент ПІ, які підлягають відшкодуванню включає 71 найменування, при цьому, включено іноваційні інсуліни, а кількість найменувань ПІ у шприц-ручках подвоєна. Опрацьовано інформацію для розробки рекомендацій при відпуску ПІ. Висновок. Дослідженення показало стабільність асортиментного забезпечення ПІ за програмою реімбурсації в Україні. З позицій практичного застосування розроблено рекомендації для аптечних працівників при наданні фармацевтичної допомоги хворим на цукровий діабет, які застосовують інсулін.