АНАЛІЗ ВІТЧИЗНЯНОГО РИНКУ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ, ЯКІ ЗАСТОСОВУЮТЬСЯ ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ПОРОЖНИНИ НОСА - Stadnytska, N. Ye.; Parashchyn, Zh. D.; Lobur, I. P.; Fito, I. V. (Фармацевтичний часопис, 2021)
Мета роботи. Провести аналіз сучасного асортименту лікарських препаратів фармацевтичного ринку України для лікування захворювань порожнини носа (код АТС R01) із урахуванням складу, діючих речовин, форм випуску, виробників. Матеріали і методи. Робота виконана з використанням офіційних джерел інформації, дані з яких були опрацьовані, систематизовані з використанням статистичного, логічного і графічного методів. Результати й обговорення. В результаті проведеного аналізу встановлено, що на фармацевтичному ринку України найбільше лікарських засобів для лікування захворювань порожнини носа зареєстровано у формі спрею (67,16 %); однокомпонентні лікарські засоби становлять переважаючу частку асортименту (76,12 %). Ксилометазолін як діючу речовину застосовують найчастіше (35,07 %). На українському ринку домінують імпортні лікарські препарати (61,94 %). Лідером серед українських фармацевтичних підприємств-виробників є ПАТ «Фармак» (41,18 %). Висновки. Аналіз ринку лікарських засобів, які застосовуються при захворюваннях порожнини носа, показав, що вони належать до різних фармакологічних груп. На ринку представлені як моно-, так і багатокомпонентні препарати переважно у формі спреїв та крапель. Асортимент українських препаратів забезпечують 8 фармацевтичних підприємств-виробників, лідером серед яких є ПАТ «Фармак» (41,18 %).