ВИВЧЕННЯ АМІНОКИСЛОТНОГО ПРОФІЛЮ СИРОВИНИ ЛИСТЯ ШОВКОВИЦІ БІЛОЇ ТА СУХОГО ЕКСТРАКТУ НА ЙОГО ОСНОВІ - Vronska, L. V. (Фармацевтичний часопис, 2021)
Мета роботи. Вивчення амінокислотного профілю листя шовковиці білої й сухого екстракту на його основі. Матеріали і методи. Чотири зразки сировини листя шовковиці білої були зібрані у Волинській, Миколаївській і Тернопільській областях, один зразок був придбаний як дієтична добавка «Morwa biała» (APTEO NATURA, Польща). Сухий екстракт листя шовковиці білої отримували із сировини вітчизняного походження методом дробної мацерації, застосовуючи етанол (80–60 %, об/об). Дослідження якісного і кількісного складу сировини листя шовковиці білої та екстракту на його основі здійснювали методом високоефективної рідинної хроматографії. Результати та обговорення. Амінокислотні профілі чотирьох досліджених зразків сировини вітчизняного походження є однаковими за складом і достатньо однорідними за вмістом. Профіль листя шовковиці білої містить 14 амінокислот у вільному стані для сировини і 13 – для сухого екстракту, з яких незамінних і частково незамінних – 7 і 2 для сировини та 5 і 2 – для екстракту. Визначено вміст амінокислот у вільному стані для різних зразків сировини у межах 0,48-0,70% і сухого екстракту – 0,72%; за вмістом лідерами у сировині були: глутамінова кислота, пролін, аспарагінова кислота, валін й аланін, тоді як в екстракті – аргінін, пролін, глутамінова кислота, валін, аспарагінова кислота. Профіль зв’язаних амінокислот у сировині представлений 16 сполуками, серед яких лідерами за вмістом були: гліцин, лейцин, аргінін, глутамінова і аспарагінова кислоти, аланін і фенілаланін. Загальний вміст вільних і зв’язаних амінокислот у сировині вітчизняного походження (4,09-4,67%) дещо поступався їхньому вмістові в аптечному зразкові дієтичної добавки – 5,22%. Висновки. 1. Методом ВЕРХ вивчено амінокислотні профілі п’яти зразків листя шовковиці білої. Встановлено, що склад є достатньо однорідним, а загальний вміст коливається в межах 4,09-4,67 %. 2. 13 амінокислот, які перебувають у вільному стані, з яких 5 – незамінні та 2 – частково незамінні, ідентифіковано у сухому екстракті листя шовковиці білої. Визначено вміст вільних амінокислот в екстракті – 0,72 % і загальний вміст вільних та зв’язаних амінокислот – 1,99 %. 3. При дослідженні стабільності, встановленні умов зберігання та терміну придатності сировини і сухого екстракту листя шовковиці білої необхідно враховувати присутність вільних і зв’язаних амінокислот.