ДОСЛІДЖЕННЯ АНТИБАКТЕРІАЛЬНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЕКСТЕМПОРАЛЬНОЇ СУСПЕНЗІЇ З ВІСМУТУ НІТРАТОМ ОСНОВНИМ - Melnyk, G. M.; Yarnykh, T. H.; Yuryeva, G. B.; Osolodchenko, T. P. (Фармацевтичний часопис, 2021)
Мета роботи. Дослідження антибактеріальних властивостей екстемпоральної суспензії з вісмуту нітратом основним для подальшого створення лікарського засобу для застосування в гастроентерології, зокрема терапії пептичних виразок шлунка та дванадцятипалої кишки. Матеріали і методи. Об’єкти дослідження: зразки суспензії з вісмуту нітратом основним виготовлені за традиційною технологією (прийом скаламучення) та із додаванням стабілізатора. Для дослідження антибактеріальних властивостей використали еталонні тест-культури грампозитивних і грамнегативних бактерій, які належать до різних таксономічних груп, зокрема Staphylococcus aureus ATCC 25923, Esсherichia coli ATCC 25922, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Bacillus subtilis ATCC6633, Proteus vulgaris ATCC 4636. Протигрибкову дію зразків досліджено на референтному штамі Candida albicans ATCC 885-653. Результати й обговорення. Результати проведених досліджень свідчать, що зразок із вмістом допоміжних речовин виявляє більш виражену антимікробну дію до всіх досліджуваних штамів мікроорганізмів про що свідчить значення діаметра зон затримки росту та часу експозиції порівняно зі зразком, виготовленим за традиційною технологією. Висновки. Доведено антибактеріальну активність зразків екстемпоральної суспензії відносно еталонних тест-культур грампозитивних і грамнегативних бактерій. Встановлено, що вміст допоміжних речовин у складі суспензії не знижує антибактеріальну активність зразка суспензії, а навіть підвищує її майже для всіх штамів мікроорганізмів.