ДИЗАЙН ЕКСПЕРИМЕНТУ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ДОСЛІДЖЕНЬ ЗІ СТВОРЕННЯ ТАБЛЕТОВАНИХ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ - Hroshovyi, T. A.; Demchuk, M. B.; Pavliuk, B. V.; Beley, N. M.; Fizer, L. V.; Malanchuk, N. V. (Фармацевтичний часопис, 2021)
Повідомлення 3. Використання штучних нейронних мереж у дизайні експерименту із розробки складу і технології таблетованих лікарських засобів із модифікованим вивільненням. Мета роботи. Аналіз і систематизація даних літератури щодо використання методу штучних нейронних мереж при фармако-технологічних дослідженнях таблетованих лікарських засобів із модифікованим вивільненням. Матеріали і методи. В роботі використано методи інформаційного пошуку, аналізу даних літератури щодо використання штучних нейронних мереж для дизайну експерименту в дослідженнях із розробки складу і технології твердих лікарських форм із модифікованим вивільненням. Результати й обговорення. Впровадження дизайну якості в процес фармацевтичної розробки стимулював науковців активно використовувати методи статистичного аналізу в дизайні експерименту. Розвиток методів машинного навчання, зокрема штучних нейронних мереж, дав можливість активно їх застосовувати при розробці складу і технології твердих лікарських форм із модифікованим вивільненням, у фармакокінетичному і фармакодинамічному моделюванні. Наведено приклади використання статистичних програм на основі штучних нейронних мереж для визначення взаємозв’язку між незалежними змінними та критичними показниками якості отриманих лікарських засобів. Висновки. Програми штучних нейронних мереж є відмінними інструментами для розробки складу і технології, а також дослідження ЛЗ, які не тільки дають точні результати, але й значно скорочують необхідний для цього час і матеріальні ресурси. Використання статистичних програм на основі штучних нейронних мереж спрощує процес створення твердих лікарських форм із модифікованим вивільненням, оптимізує дослідження їхньої стабільності і вивільнення діючих речовин.