КОНЦЕПТУАЛЬНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЯКОСТІ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ДОПОМОГИ З ПОЗИЦІЙ ЇЇ ТЕРМІНОСТРУКТУРНИХ ЕЛЕМЕНТІВ ТА ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ З ЛОГІСТИЧНИМ ОБСЛУГОВУВАННЯМ ПАЦІЄНТА - Korolyov, M. V. (Фармацевтичний часопис, 2021)
Мета роботи. Опрацювання концептуальної моделі взаємозв’язку основних характеристик якості фармацевтичної допомоги з її терміноструктурними елементами та складовими логістичного обслуговування пацієнта. Матеріали і методи. Матеріалом дослідження були теоретичні питання фармацевтичної допомоги та логістичного обслуговування пацієнта. Використано методи наукового узагальнення та моделювання. Результати й обговорення. На основі узагальнення вербального опису прикмет дев’яти характеристик якості фармацевтичної допомоги (належний терапевтичний конкорданс, пацієнт-орієнтованість результатів, доступність, раціональність, ефективність, безпечність, своєчасність, відсутність (мінімізація) лікопов’язаних помилок і неперервність), її чотирьох терміноструктурних елементів (надавачі й отримувачі, предмет і очікуваний результат) та семи складових логістичного обслуговування пацієнта (необхідному пацієнту необхідні лікарські засоби необхідної дози необхідної якості необхідної вартості у необхідному місці та в необхідний час) здійснено їхню структуризацію та визначено особливості взаємозв’язку у вигляді концептуальної моделі. Важливість опрацьованої концептуальної моделі полягає передусім у тому, що вона уможливлює наочну оцінку рівня фармацевтичної допомоги з позиції її багатоаспектності та дає можливість прийняти раціональні управлінські рішення щодо покращення якості фармацевтичної допомоги. Висновки. Здійснено концептуальне моделювання і наукове обґрунтування теоретичних засад взаємозв’язку якості фармацевтичної допомоги з її терміноструктурними елементами та складовими логістичного обслуговування пацієнта.