ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ АСОРТИМЕНТУ М’ЯКИХ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ НА ФАРМАЦЕВТИЧНОМУ РИНКУ УКРАЇНИ - Hroshovyi, T. A.; Blazhko І. V.; Shyrko А. Yu.; Pavliuk, B. V.; Chubka, M. B. (Фармацевтичний часопис, 2020)
Мета роботи. Дослідити асортимент ЛЗ у вигляді МЛФ, що зареєстровані на фармацевтичному ринку України станом на 2019 р., та провести порівняльний аналіз зміни асортименту досліджуваних ЛФ впродовж 5 років (станом на 2014 р.). Матеріали і методи. Використовували офіційні джерела інформації про зареєстровані в Україні ЛЗ у МЛФ та попередні результати маркетингових досліджень. При проведенні дослідження застосовували загальноприйняті методи системного і статистичного аналізу. Результати й обговорення. Проаналізовано ринок МЛЗ станом на 2019 р. за видом ЛФ, складом ЛЗ, походженням АФІ, країною та фірмою-виробником, а також за напрямком застосування, та встановлено, що в досліджуваному асортименті ЛФ переважають препарати іноземного виробництва (56 %), найбільший відсоток із зареєстрованих МЛФ займають мазі (42,89 %), домінують монокомпонентні ЛЗ (64,63 %) над комбінованими (35,37 %), переважають МЛЗ синтетичного походження (61,99 %). Порівняльний аналіз МЛЗ за період 2014 р. та 2019 р. показав, що асортимент зареєстрованих МЛЗ збільшився з 478 (2014 р.) до 492 (2019 р.) найменувань ЛЗ; частка МЛЗ вітчизняного виробництва становить 44,11 % (2019 р.) і збільшилась на 9,39 % порівняно з 2014 р., тоді як частка МЛЗ іноземного виробництва знизилась від 65,28 % (2014 р.) до 55,89 % (2019 р.); зберігається тенденція домінування мазей, гелів та кремів із незначним зменшенням частки гелів у 2019 р. на 1,96 % порівняно із 2014 р.; співвідношення між МЛЗ за галуззю застосування практично не змінилося – збільшилась частка МЛЗ, що використовуються у дерматовенерології (на 3,32 %) та гінекології (на 1,34 %). Висновки. За результатами порівняльного аналізу зареєстрованих ЛЗ у МЛФ в 2014 р. та в 2019 р. встановлено динаміку фармацевтичного ринку досліджуваних препаратів. Актуальним залишається питання розширення асортименту вітчизняних МЛФ для застосування у різних галузях медицини.