УДОСКОНАЛЕННЯ СКЛАДУ ЕКСТЕМПОРАЛЬНОЇ СУСПЕНЗІЇ З ВІСМУТУ НІТРАТОМ ОСНОВНИМ ДЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ В ГАСТРОЕНТЕРОЛОГІЇ – ТЕОРЕТИЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ - Melnyk, G. M.; Yarnykh, T. G.; Yuryeva, G. B. (Фармацевтичний часопис, 2020)
Мета роботи. Теоретичне обґрунтування удосконалення складу екстемпоральної суспензії з вісмуту нітратом основним для застосування в гастроентерології. Матеріали та методи. Для пошуку інформації використано методи системного і порівняльного аналізу та бібліосемантичний метод вивчення сучасного погляду на фармакотерапію захворювань шлунково-кишкового тракту, зокрема виразкових хвороб, та використання вісмутовмісних препаратів для їх лікування. Результати й обговорення. Розглянуто доцільність використання активних фармацевтичних інгредієнтів (вісмуту нітрату основного та аеросилу) у складі екстемпоральної суспензії. Аналіз літературних джерел показав, що вісмуту нітрат основний проявляє протизапальну, бактерицидну активність відносно Helicobacter pilory, а також судинозвужувальну дію; аеросил проявляє сорбційну та бактерицидну активність. Висновки. Теоретично обґрунтовано удосконалення складу екстемпоральної суспензії з вісмуту нітратом основним для застосування в гастроентерології.