АНАЛІЗ ВІТЧИЗНЯНОГО РИНКУ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ ВИКОРИСТАННЯ НА ДРУГІЙ ФАЗІ РАНОВОГО ПРОЦЕСУ - Podorozhna, M. G.; Gladukh, Ie. V.; Stepanenko, S. V. (Фармацевтичний часопис, 2020)
Мета роботи. Маркетинговий аналіз ринку лікарських засобів, що сприяють загоєнню ран, а також пошук напрямків розвитку ринку та подальшої диверсифікації асортименту. Матеріали і методи. У дослідженні використано матеріали аналітичної системи PharmXplorer / Pharmstandard дослідницької компанії «Проксима», дані Державного реєстру лікарських засобів України в Державній службі статистики України, а також інші офіційні джерела інформації. Використано загальновизнані системні, графічні та поперечні аналізи, спостереження, порівняння та узагальнення. Результати й обговорення. Встановлено, що відповідно до ВООЗ терапевтична група D03 «Препарати для лікування ран та виразок» представлена 9 підгрупами та включає 64 торгові назви. Ключове місце в терапії ранового процесу займають м’які лікарські засоби (мазі, креми, гелі, пасти). На сьогодні в Державному реєстрі лікарських засобів України зареєстровано 53 назви препаратів групи D03 для лікування ран та виразок, у тому числі 25 МЛЗ. Такі вітчизняні виробники, як НВЦ Борщагівський ХФЗ, фармацевтичні фірми «Дарниця», «Фармак», «Фітофарм», фармацевтична фабрика «Віола», ХФЗ «Червона Зірка», є лідерами у виробництві лікарських засобів групи D03A. Висновки. Аналіз ринку препаратів для лікування ран та виразок дозволив встановити, що відповідно до ВООЗ терапевтична група D03 «Препарати для лікування ран та виразок» представлена 9 підгрупами та включає 64 торгові назви. Основну частку структури асортименту препаратів для загоєння (рубцювання) ран (група D03A) складають мазі – 44,35 %.