ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ВАЛСАРТАНВМІСНИХ ПРЕПАРАТІВ З ПОГЛЯДУ АСИМЕТРІЇ ІНФОРМАЦІЇ - Unhurian, L. M.; Bielyaieva О. І.; Smirnova, O. V.; Voloshchuk, H. Yu.; Berbat, T. I.; Yamilova T. М.; Stepanova, O. A. (Фармацевтичний часопис, 2020)
Мета роботи. Порівняльний аналіз текстів інструкцій до медичного застосування (ІМЗ) комбінованих валсартанвмісних препаратів (КВП) з погляду асиметрії інформації. Матеріали і методи. Матеріали дослідження: дані Державного реєстру лікарських засобів України станом на 01.09.2019 р., зокрема 7 інструкцій для медичного застосування торгових марок (ТМ) КВП у формі таблеток по 80 мг. Як методи дослідження були використані контент-аналіз, порівняльний, логічний, контекстуальний та квалітативний аналізи. Результати й обговорення. Встановлено, що проаналізовані ТМ КВП відрізняються за складом допоміжних речовин. У текстах досліджуваних ІМЗ виявлено розбіжності щодо термінів придатності, показань і протипоказань до застосування, взаємодії з іншими лікарськими засобами, особливостей застосування у період вагітності, під час годування груддю та у дітей, а також побічних реакцій ТМ КВП. Результатом цих комунікативних розбіжностей може стати нераціональне призначення ТМ КВП хворим на артеріальну гіпертензію внаслідок неадекватного сприйняття тексту ІМЗ, що може привести до розвитку негативних реакцій. Висновки. На підставі порівняльної оцінки споживчих властивостей 7 ТМ КВП у формі таблеток по 80 мг виявлено асиметричність інформації щодо їхньої фармакологічної ідентичності унаслідок різночитань змісту тексту в більшості ІМЗ. Зазначене вказує на те, що лікарі з метою забезпечення достовірного і безпечного призначення ТМ КВП повинні зауважувати встановлені відмінності в їхніх споживчих властивостях та індивідуальному підході до призначення пацієнтам.