ОЦІНКА ЯКОСТІ ЖИТТЯ ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 2 ТИПУ, УСКЛАДНЕНИЙ ДІАБЕТИЧНОЮ ПЕРИФЕРІЙНОЮ ПОЛІНЕЙРОПАТІЄЮ НА ТЛІ ЗНИЖЕНОГО ВМІСТУ ВІТАМІНУ D3 У КРОВІ - Мартинюк, Л. П.; Макарчук, Н. Р.; Пархоменко, Л. Ф.; Сидоренко, О. Л. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Цукровий діабет на сьогодні набув масштабів серйозної епідемії, що стрімко зростає. У 2021 р. загальна кількість осіб, хворих на цукровий діабет, становила 537 млн, а до 2045 р. очікується понад 783 млн. Це захворювання часто супроводжується діабетичною периферійною полінейропатією, зокрема в 70 % осіб, з них 15 % мають нейропатичний біль, що суттєво впливає на якість життя. Дослідження також показують зв’язок між недостатністю вітаміну D3 та ризиком розвитку цукрового діабету і діабетичної периферійної полінейропатії. Мета роботи – оцінити якість життя хворих на цукровий діабет 2 типу, ускладнений діабетичною периферійною полінейропатією на тлі зниженого вмісту вітаміну D3 у крові. Основна частина. За допомогою опитувальника EuroQol-5D-5L оцінювали якість життя 66 хворих на цукровий діабет 2 типу з наявним нейропатичним болем залежно від рівня 25(ОН)D у крові. Встановлено, що в цих пацієнтів дефіцит вітаміну D3 переважав над його недостатністю. Відповідно до результатів опитування, пацієнти продемонстрували помірні проблеми з пересуванням пішки, незначні або помірні проблеми із самостійним миттям та одяганням, помірні труднощі при виконанні звичайної повсякденної роботи, понад половину опитаних хворих турбувала наявність сильного болю або дискомфорту, а помірного – майже всіх пацієнтів, які залишилися, при цьому більшість хворих відмічала незначну чи помірну тривогу або депресію. Висновки. Результати опитування пацієнтів із цукровим діабетом і діабетичною периферійною полінейропатією вказують на помірні проблеми з пересуванням пішки, незначні або помірні проблеми із самостійним миттям та одяганням, а також помірні труднощі при виконанні звичайної повсякденної роботи. Хворі відчувають незначну чи помірну тривогу або депресію та значний чи помірний дискомфорт. У пацієнтів виявлено недостатність вітаміну D3, що вимагає контролю його рівня для адекватної корекції за допомогою немедикаментозних та медикаментозних заходів.