РОЛЬ МЕДИЧНОЇ СЕСТРИ В ОПТИМІЗАЦІЇ ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЗАХОДІВ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНЕ ОБСТРУКТИВНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ - Bushynska, I. V.; Nabesna, H. I.; Zhukovska, M. M.; Krynytska, I. Ya.; Marushchak, M. I. (Медсестринство, 2019)
У статті проаналізовано вплив розробленого навчального курсу на самопочуття хворих на хронічне обструктивне захворювання легень до і після проведеного навчання. Воно складалося з загальної та спеціальної частини. У загальній частині розглядали питання, які орієнтовані на ведення здорового способу життя (відмову від куріння та алкоголю), організацію умов праці та побуту, первинну та вторинну профілактику захворювань, пропаганду занять фізкультурою та спортом, пропаганду вакцинації проти грипу, показ мультимедійного навчального курсу із ХОЗЛ, вивчення причин загострення хронічного обструктивного захворювання легень та методів їх попередження, обговорення необхідності адекватного та регулярного лікування.