ЗМІНИ ВЕГЕТАТИВНОЇ РЕГУЛЯЦІЇ У ХВОРИХ НА СТАБІЛЬНУ СТЕНОКАРДІЮ ТА СУБКЛІНІЧНИЙ ГІПОТИРЕОЗ - Volobueva, A. V.; Sved, M. I.; Martynyuk, L. P.; Kyrychok, I. B. (Медсестринство, 2018)
У пацієнтів із стабільною стенокардією у поєднанні з субклінічним гіпотиреозом часто виявляють дисбаланс вегетативної регуляції. В ході дослідження обстежено 44 пацієнти із стабільною стенокардією та збереженою або зниженою функцією щитоподібної залози. Вивчали параметри варіабельності ритму серця. У хворих на стенокардію навантаження у поєднанні з субклінічним гіпотиреозом значення ТР становило (2325,95±49,83) мс2, а симпатовагусний індекс зростав і становив 2,29±0,04, що свідчить про зниження варіабельності ритму серця та гіперсимпатикотонію, тоді як у хворих на стенокардію навантаження зі збереженою функцією щитоподібної залози ці зміни були менш вираженими та становили, відповідно, (3054,30±32,13) мс2 і 2,08±0,06.