РОЛЬ МЕДИЧНОЇ СЕСТРИ У ПОПЕРЕДЖЕННІ ВПЛИВУ МЕТЕОРОЛОГІЧНИХ ФАКТОРІВ НА СТАН ПАЦІЄНТІВ З ГІПЕРТОНІЧНОЮ ХВОРОБОЮ - Mialiuk, O. P.; Maruschak, M. I.; Krynytska, I. Y.; Rudenko, O. V. (Медсестринство, 2018)
У статті проведено оцінку впливу природно-кліматичних та метеорологічних факторів на перебіг захворювання у пацієнтів із гіпертонічною хворобою та встановлено роль медичної сестри у профілактиці розвитку ускладнень. Встановлено, що на фоні коливання температури атмосферного повітря, динамічного зменшення кількості опадів відбувається зростання кількості стаціонарних пацієнтів кардіологічного профілю. Збільшення захворюваності та ускладнень гіпертонічної хвороби пов’язане з температурою атмосферного повітря, віку хворого і часу доби. Запропоновано план роботи середнього медичного персоналу для профілактики гіпертонічних кризів та інших ускладнень гіпертонічної хвороби: 1) формування групи ризику серед пацієнтів зони обслуговування зі значними коливаннями артеріального тиску, особливо в нічний період; 2) розробка журналу щоденної реєстрації загальножиттєвих показників (температура тіла, артеріальний тиск, пульс); 3) навчання та контроль за правильністю реєстрації загальножиттєвих показників; 4) проведення просвітницької роботи щодо факторів ризику та профілактики розвитку гіпертонічної хвороби та її ускладнень.