СУЧАСНЕ СТАВЛЕННЯ ДО УЧАСТІ МЕДИЧНИХ СЕСТЕР У ВИРІШЕННІ ПРОБЛЕМИ ЛІКУВАННЯ ПОСТРАЖДАЛИХ ВІД НАСЛІДКІВ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АТОМНІЙ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЇ ТА МЕТОДОЛОГІЇ ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ БОЛЮ У ЦІЄЇ КАТЕГОРІЇ ХВОРИХ - SHEVCHENKO, O. (Медсестринство, 2015)
Міжнародна асоціація з вивчення болю (IASP) дає йому таке визначення: це неприємне сенсорне і емоційне переживання, пов'язане з дійсним або потенційним пошкодженням тканини. Біль є однією з найпоширеніших скарг, проте являє собою феномен, найбільш важкий для уточнення. Тривалий час він розглядався виключно як проблема лікаря і пацієнта, проте протягом останнього часу у боротьбі з ним значне місце стали займати медичні сестри. Для досягнення позитивного ефекту у цьому необхідно користуватись обґрунтованими стандартами та схемами діагностики і лікування.