МОНІТОРИНГ ЕФЕКТИВНОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ІНФЕКЦІЙНОГО КОНТРОЛЮ ЯК КЛЮЧОВИЙ ЕЛЕМЕНТ ПРОФІЛАКТИКИ ІНФЕКЦІЙ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ НАДАННЯМ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ - Мільковська, І. В.; Коцаба, Ю. Я.; Біцька, І. В.; Хорбута, Г. М. (Медсестринство, 2025)
Вступ. Забезпечення інфекційної безпеки в закладах охорони здоров’я є критично важливим завданням, особливо за умов воєнного часу, коли система охорони здоров’я зазнає додаткового навантаження, а ризик поширення інфекцій, пов’язаних із наданням медичної допомоги, значно зростає. Військові дії призводять до нестачі ресурсів, порушень логістики та змін у звичних алгоритмах надання допомоги, що вимагає адаптації заходів інфекційного контролю. Ефективна реалізація протиепідемічних заходів за таких умов можлива лише при належній підготовці медичного персоналу, зокрема середнього медичного персоналу – медичних сестер, які є безпосередніми виконавцями більшості процедур догляду та контролю. Особливого значення набуває стандартизований підхід до оцінки знань і практик у сфері профілактики інфекцій, пов’язаних із наданням медичної допомоги. Мета роботи – визначити теоретичні засади інфекційного контролю та оцінити рівень знань і практичних навичок медичних сестер у галузі профілактики інфекцій із використанням стандартизованих інструментів оцінювання, які рекомендувала ВООЗ. Основна частина. Було проведено опитування 112 медичних сестер із використанням двох стандартизованих інструментів ВООЗ: «Система оцінки профілактики та контролю інфекцій на рівні людини» та «Опитувальник знань щодо гігієни рук для медичних працівників». Аналізували знання, навички, досвід роботи та рівень залученості персоналу до реалізації інфекційного контролю. Загальний бал становив (564,5±12,5) бала, що відповідало проміжному рівню. Найвищі бали отримали компоненти «Керівні настанови», «Програма профілактики та контролю інфекцій», «Багатокомпонентні стратегії», найнижчі – компоненти «Моніторинг інфекцій» та «Освіта і навчання». Згідно з результатами опитування, середній рівень знань з гігієни рук становив 76,8 %. Висновки. Отримані результати підтверджують необхідність регулярного навчання персоналу, вдосконалення системи моніторингу та посилення освітньої складової з моніторингу інфекцій, пов’язаних із наданням медичної допомоги. Важливо враховувати ці аспекти при розробці планів дій за кризових умов.