АДАПТИВНИЙ СПОРТ ПРИ ПОРУШЕННЯХ ОПОРНО-РУХОВОГО АПАРАТУ - Новакова, Л. В.; Назарук, В. Л.; Давибіда, Н. О.; Безпалова, Н. М. (Медсестринство, 2025)
Вступ. У статті розглянуто роль адаптивного спорту в системі реабілітації та соціальної інтеграції осіб з порушеннями опорно-рухового апарату. Проаналізовано сучасні підходи до організації занять адаптивними видами спорту, зокрема баскетболом на кріслах колісних, їх вплив на фізичний, психоемоційний стан і якість життя цієї категорії населення. Наведено рекомендації щодо впровадження адаптивного спорту в практику фізичної реабілітації. Сучасні підходи до реабілітації осіб з порушеннями опорно-рухового апарату передбачають інтеграцію видів оздоровчо-рухової активності у вигляді адаптивного фізичного виховання і спорту, які забезпечують можливість не лише підтримувати функціональний стан організму, а й досягати високих спортивних результатів, сприяючи соціалізації та підвищенню якості життя. Мета роботи – проаналізувати особливості застосування адаптивного спорту в системі реабілітації осіб з порушеннями опорно-рухового апарату. Основна частина. Адаптивний спорт є невід’ємною складовою сучасної фізичної культури та важливим чинником інтеграції осіб з інвалідністю в соціальне середовище. Сутність адаптивного спорту полягає в адаптації фізичних вправ та спортивних дисциплін відповідно до індивідуальних можливостей спортсменів з урахуванням їх фізичних, психічних і сенсорних особливостей. Заняття адаптивним спортом сприяє фізичній реабілітації, підтримці здоров’я, розвитку особистісних якостей, формуванню стійкої мотивації до активної участі в суспільному житті. Адаптивний спорт – це напрям фізичної культури і спорту, який передбачає модифікацію видів, правил та умов спортивної діяльності відповідно до можливостей осіб з інвалідністю. Сюди належать паралімпійські, дефлімпійські та інші види спорту. Систематичні заняття адаптивним спортом позитивно впливають на функціональний стан серцево-судинної, дихальної, нервової систем, сприяють збереженню м’язової сили, рухомості суглобів і координації рухів осіб з особливими потребами. Крім того, активна участь у спортивній діяльності стимулює психологічну мотивацію, підвищує самооцінку та рівень соціальної адаптації. Найбільш поширеними видами адаптивного спорту для осіб з порушеннями опорно-рухового апарату є легка атлетика, плавання, баскетбол на кріслах колісних, настільний теніс, пауерліфтинг, стрільба з лука, танці на кріслах колісних. Висновки. Адаптивний спорт є невід’ємною складовою системи фізичної реабілітації осіб з порушеннями опорно-рухового апарату, сприяючи фізичному оздоровленню, психологічній адаптації та соціальній інтеграції. Його впровадження в реабілітаційну практику потребує подальших наукових досліджень, розробки методичних рекомендацій та підготовки кваліфікованих кадрів.