ПІДХІД ДО ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВПЛИВУ КОМПЛЕКСНОГО ВІЗИТУ НА ГЕМОДИНАМІЧНІ ПОКАЗНИКИ У ПАЦІЄНТІВ З ПОРУШЕННЯМИ ОПОРНО-РУХОВОГО АПАРАТУ - Ковальчук, Д. О.; Мазур, Л. П.; Сверстюк, А. С.; Вакуленко, Д. В.; Даньчак, С. В. (Медсестринство, 2025)
Вступ. Протягом останніх років проблеми профілактики ускладнень при порушеннях опорно-рухового апарату різного генезу набувають усе більшого значення та охоплюють різні верстви населення незалежно від віку і виду діяльності. Результати лише традиційного консервативного лікування зазвичай мають тимчасовий характер і майже не сприяють покращенню якості життя і профілактиці прогресування порушень постави та функцій опорно-рухового апарату. В цьому дослідженні не тільки вивчали фактори, пов’язані з якістю життя, а також проводили моніторинг гемодинамічних показників, зокрема сиcтолічного артеріального тиску (САТ), у пацієнтів із симптомами порушень опорно-рухового апарату. Мета роботи – оцінити ефективність результатів, яких було досягнуто в процесі проведення реабілітаційних медсестринських заходів, зокрема масажу, лікувальної фізкультури та інших, у рамках курсу комплексного візиту (КВ) та їх вплив на гемодинамічні показники у пацієнтів з порушеннями опорно-рухового апарату. Основна частина. Обстежено 105 пацієнтів із симптомами порушень опорно-рухового апарату віком від 25 до 75 років, які проходили курс амбулаторного лікування на базі реабілітаційного центру «Академія здоров’я» (м. Тернопіль). Для вивчення ефективності заходів, запропонованих у рамках курсу КВ, розроблених на основі п’яти етапів сестринського процесу, всіх пацієнтів за значенням артеріального тиску було поділено на три групи. Пацієнти 1-ї групи мали схильність до пониженого систолічного та діастолічного артеріального тиску (ПСАТ і ПДАТ). У пацієнтів 2-ї групи показники систолічного та діастолічного артеріального тиску були в межах норми (НСАТ і НДАТ). Пацієнти 3-ї групи мали схильність до підвищеного (високого) систолічного та діастолічного артеріального тиску (ВСАТ і ВДАТ). Висновки. При проведенні порівняльного аналізу гемодинамічних показників у пацієнтів з порушеннями опорно-рухового апарату методом артеріальної осцилографії до і після курсу КВ встановлено пониження показників САТ у групі НСАТ на 5,77 мм рт. ст., зростання в групі ПСАТ на 7,03 мм рт. ст. та пониження у групі ВСАТ на 14,94 мм рт. ст. Вірогідне покращення параметрів САТ після проходження пацієнтами курсу КВ дає підстави стверджувати, що він має ефективний терапевтичний вплив на гемодинаміку пацієнтів усіх досліджуваних груп та їх стан загалом.