РОЛЬ ТА ВАЖЛИВІСТЬ МЕДСЕСТРИ В РЕАБІЛІТАЦІЇ ПАЦІЄНТІВ У ПЕРІОД НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ - Заєць, Т. А.; Дзига, С. В.; Бакалець, О. В.; Бегош, Н. Б.; Яцук, Д. Г. (Медсестринство, 2025)
Вступ. Надзвичайні ситуації – це раптові порушення нормальних умов життєдіяльності на певних об’єктах або територіях, які спричинили природні фактори чи діяльність людини. У разі катастроф і надзвичайних ситуацій у лікарнях надають життєво необхідну допомогу. Мета роботи – поглиблено проаналізувати останні наукові публікації із цієї теми, вивчити роль та основні функції медсестринського персоналу в реабілітації постраждалих за умов надзвичайних ситуацій. Основна частина. Для досягнення наукової мети було застосовано теоретичні методи дослідження. Проаналізовано сучасні наукові публікації серед науково-пошукових баз даних у період з 2010 до 2025 р. Відібрані дослідження включали в аналіз за такими критеріями, як: публікація у рецензованих журналах, опис ролі, значення, обов’язків, знань, навичок медсестер. Аналіз наукової літератури і статистичних даних показав критичну потребу в розвитку реабілітаційного медсестринства в Україні, особливо за умов війни. Щорічну потребу в реабілітації оцінюють приблизно у 250 тисяч осіб. Статистичні дані демонструють високу поширеність бойових травм кінцівок (до 63,3 %), зокрема мінно-вибухових і осколкових поранень, які часто призводять до множинних переломів та ампутацій (до 6,5 %). Ці травми спричиняють тривалі функціональні порушення та інвалідизацію, що підкреслює важливість якісної і своєчасної реабілітації. Реабілітаційне медсестринство – це спеціалізована галузь, яка охоплює всі етапи одужання. Роль медсестер є багатогранною, і процес відновлення включає фізичну активність, профілактику виникнення ускладнень, психологічну підтримку. Висновки. Реабілітаційне медсестринство – це надзвичайно важлива галузь охорони здоров’я. За умов надзвичайних ситуацій потреба в реабілітаційних послугах істотно зростає. Медсестри відіграють ключову роль у реабілітації завдяки призначенню вправ та процедур, контролюючи їх виконання, і профілактиці виникнення ускладнень, сприяючи відновленню рухових функцій та покращенню якості життя.