МЕДИЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ ЯК БАГАТОВЕКТОРНИЙ НАПРЯМОК ДО ОДНІЄЇ МЕТИ - Федченко, Ю. О.; Шихова, Є. Є. (Медсестринство, 2024)
Вступ. У статті розглянуто питання реабілітації (багатовекторність заходів, методів, підходів) пацієнта після отримання травм опорно-рухового апарату. Супровід пацієнта під час реабілітації передбачає залучення до цього процесу спеціалістів різного профілю: психологів, ерготерапевтів, фізіотерапевтів, фізіотерапевтів. Зроблено спробу деталізації і розмежування понять «фізіотерапія», «фізична терапія», «ерготерапія». Мета роботи – проаналізувати джерела літератури щодо сутності понять «реабілітація», «фізична реабілітація», «медична реабілітація», «реабілітолог», «ерготерапевт», «фізичний терапевт»; виділити методи, засоби і заходи різних видів реабілітації в досягненні однієї мети – відновленні максимально можливої дієздатності й самостійності людини, яка втратила здоров’я внаслідок хвороб, нещасних випадків та війни, адаптації такої людини в соціумі. Основна частина. Глибше розуміння сутності понять «реабілітація», «фізична терапія», «фізіотерапія», «ерготерапія» дає змогу, з одного боку, розмежувати методи, прийоми та засоби, а з іншого – дозволяє більш правильно скласти програму реабілітації, поетапність використання необхідних медичних напрямків і заходів. Таким чином, фізична медицина і реабілітація – галузь медицини, яка займається відновленням частково або повністю втрачених функцій, а також покращенням якості життя людей з тяжкими захворюваннями, інвалідністю чи пораненнями, отриманими під час бойових дій. Це є дуже актуальним у світлі війн, що тривають. Висновки. Аналіз наукових публікацій, присвячених деталізації та уточненню глибини наповнення і змісту понять «реабілітація», «фізична терапія», «фізіотерапія», «гомеокінез», «ерготерапія», свідчить про те, що поняття «реабілітація» є наймасштабнішим. Воно може включати всі інші поняття. Усі ці прийоми і методи, засоби та заходи спрямовані на досягнення однієї спільної кінцевої мети – відновлення життєздатної самостійної функціональності пацієнта. Глибше розуміння сутності понять «реабілітація», «фізична терапія», «фізіотерапія», «ерготерапія» дає змогу, з одного боку, розмежувати методи, прийоми та засоби, а з іншого – дозволяє більш правильно скласти програму реабілітації, поетапність використання необхідних медичних напрямків і заходів.