ФОРМУВАННЯ МОТИВАЦІЇ У ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ, ЯКІ НАВЧАЮТЬСЯ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ «ФІЗИЧНА ТЕРАПІЯ» - Попович, Д. В.; Миндзів, К. В.; Вайда, О. В.; Бай, А. В.; Гевко, У. П.; Бойко, В. І. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Прогрес і розвиток людини значною мірою визначаються її мотиваційними факторами. Особливе значення має рівень як зовнішньої мотивації, так і внутрішньої самомотивації, особливо в контексті освітнього процесу. В цій статті розглянуто шляхи та методи ефективного формування і підтримки мотивації у здобувачів вищої освіти, які навчаються за спеціальністю «Фізична терапія». Представлені підходи спрямовані на підвищення їх залучення у навчальний процес, розвиток професійних навичок і підготовку до майбутньої професійної діяльності. Мета роботи – проаналізувати основні фактори мотивації та визначити ефективні шляхи її підвищення у здобувачів вищої освіти, які навчаються за спеціальністю 227 «Фізична терапія». Основна частина. Мотивація – це процес, який активує і підтримує цілеспрямовану діяльність, спонукаючи людину добровільно брати участь у діяльності організації та прагнути залишатися її членом у довгостроковій перспективі. Існують різні види мотивації, серед яких виділяють дві основні: зовнішню та внутрішню. Зовнішня мотивація пов’язана з умовами праці, атмосферою на робочому місці, характером завдань, які виконують. Внутрішня мотивація, навпаки, залежить від індивідуальних особливостей працівника та є тим рушієм, який сприяє підвищенню продуктивності. Ці принципи можна застосувати і до навчальної діяльності, яка стає значно ефективнішою за наявності позитивного ставлення до навчання, пізнавального інтересу, а також потреби у здобутті знань, навичок та компетентностей. Педагогічні зусилля мають бути спрямовані на покращення академічної успішності здобувачів вищої освіти шляхом стимулювання їх позитивної мотивації до навчання. У цьому контексті з’являється певна суперечність. З одного боку, існує об’єктивна необхідність формування мотивації до пізнавальної діяльності у студентів медичних закладів вищої освіти шляхом упровадження інтерактивних технологій. Даний підхід враховує як внутрішні особливості навчального процесу, так і зовнішні вимоги до майбутніх медичних фахівців з вищою освітою. З іншого боку, науково обґрунтована технологія формування такої мотивації за допомогою новітніх систем усе ще відсутня. Висновки. Проаналізовано наукові джерела для пошуку шляхів та методів формування мотивації у здобувачів вищої освіти, які навчаються за спеціальністю «Фізична терапія». Удосконалення методів формування мотивації до навчання сприятиме зростанню рівня засвоєння навчального матеріалу.