ІСТОРИЧНІ ОСНОВИ НАВЧАННЯ У СФЕРІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я. ОГЛЯД ЕВОЛЮЦІЇ МЕДСЕСТРИНСЬКОЇ ОСВІТИ: НА ПРИКЛАДІ РЕФОРМУВАННЯ МЕДСЕСТРИНСТВА У СПОЛУЧЕНИХ ШТАТАХ АМЕРИКИ - Пилипишин, О. І.; Бондаренко, С. В.; Мельникова, К. М.; Сопіга, М. О. (Медсестринство, 2024)
Вступ. Навчання в галузі охорони здоров’я сьогодні – як навчання пацієнтів, так і навчання медсестер/студентів – є темою, яка надзвичайно цікавить медсестер у будь-якому місці, де вони працюють. Навчання – важливий аспект професійної діяльності медсестер, це стосується навчання пацієнтів та членів їх сімей, колег або студентів-медсестер. Сучасні тенденції в охороні здоров’я вимагають, щоб пацієнти були готові взяти на себе відповідальність за самообслуговування, а медсестри на робочому місці відповідали за надання безпечної та високоякісної медичної допомоги. Мета роботи – пролити світло на історичну еволюцію навчання пацієнтів у сфері охорони здоров’я та роль медсестри як наставника, запропонувати погляд на сучасні тенденції в охороні здоров’я, які роблять навчання пацієнтів дуже помітною і необхідною функцією з надання медсестринського догляду, показати значущість безперервної освіти, необхідної для забезпечення безперервної практичної компетентності медсестринського персоналу, окреслити широкі цілі та переваги процесу викладання – навчання, сфокусувати увагу на філософії партнерства медсестра – пацієнт у викладанні й навчанні. Основна частина. Медсестер можна вважати інформаційними посередниками – наставниками, які можуть суттєво змінити те, як пацієнти і члени їх сімей справляються зі своїми хворобами й інвалідністю, яку користь отримує громадськість від освіти, спрямованої на профілактику захворювань та зміцнення здоров’я, як медсестри і студенти набувають компетентності й упевненості на практиці через освітню діяльність, спрямовану на безперервне навчання впродовж життя. Оскільки Сполучені Штати Америки є лідерами ХХІ ст. у цій галузі, перед педагогами-медсестрами постає багато викликів і можливостей у наданні медичної допомоги. Викладацька роль стає ще важливішою і помітнішою, оскільки медсестри реагують на соціальні, економічні та політичні тенденції, що впливають на охорону здоров’я сьогодні. Головне завдання для медсестер полягає в тому, щоб продемонструвати шляхом досліджень і дій, що існують певні зв’язки між освітою та позитивними поведінковими результатами учня. У ситуації економії державних коштів, державних постанов і реформи системи охорони здоров’я переваги навчання клієнтів, персоналу та студентів мають бути зрозумілі громадськості, роботодавцям у сфері охорони здоров’я, постачальникам медичних послуг і платникам медичних послуг. Щоб бути ефективними і результативними, медсестри повинні мати бажання та здатність співпрацювати з метою надання незмінно високоякісної освіти аудиторії, яку вони обслуговують. Медсестри можуть продемонструвати відповідальність за надання медичної допомоги споживачеві, зокрема, через освіту, основану на твердих принципах викладання та навчання. Ключем до ефективного навчання громадян є розуміння медсестрою ролі популяризатора здорового способу життя та постійна відданість професії. Висновки. Отже, результат дослідження порівнює процес навчання з процесом догляду; визначає бар’єри для навчання та перешкоди для нього; висвітлює статус досліджень у галузі навчання пацієнтів, а також у навчанні медперсоналу і студентів; зосереджує увагу на загальній ролі медсестри у викладанні та навчанні, незалежно від того, хто може бути аудиторією. Медсестри повинні мати базові передумови розуміння принципів і процесів викладання та навчання, щоб ефективно і результативно виконувати свої професійні обов’язки.